Крум Томов: Обучението в Морското училище ще се отплати с една солидна професия /видео/

Интервю на Радослав Йовчев, 8А клас от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"

Ст. лейт. Крум Томов служи във Военноморска база Бургас и преподава технически специалности в Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

Завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – Варна.

За 6 май, Ден на храбростта, празник на Българската армия, той е интервюиран от свой ученик - Радослав Йовчев, 8А клас.

За бъдещето на училището, професиите, които се усвояват там и реализацията, чуйте Крум Томов.

- Доволен ли сте от усвояването на учебната програма от учениците?

- Да, доволен съм. Класните ръководители са сформирали едни добри колективи от учениците, сплотени, които попиват всичко, което им предадем. 

Задават много въпроси, много са любопитни.

- Военният Ви опит помага ли Ви при работата с учениците?

- Работата с хора, каквато е по ежедневие моята работа, ми дава една солидна основа да работя с ученици. Все пак те не са големи изградени хора, сега се изграждат като личности. Но имам голямо предимство с военния ми опит.

- Как виждате бъдещето на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"?

- Бъдещето на Морската гимназия го виждам светло. Ще се оформи една хубава гимназия, която ще е конкурентноспособна на пазара на морските кадри и ще отстоява позициите си, може би дори редом с морските университети.

- Какви качества и умения се стремите да сформирате в обучението?

- По време на обучението на учениците се стремя да сформирам постоянно желание за търсене на нова информация, да мислят. Много е важно за един инженер сам да стига логически до даден отговор, а не да го получава наготово.

По този начин се сформира една система за справяне с тежки ситуации, които ще са особено важни за бъдещото развитие на личностите, които са в Морската гимназия.

- Мислите ли, че военизирания режим на обучение способства за подготвяне на по-добри кардри?

- Военизираният режим си има и плюсовете, и минусите. Може би е по-добре в днешно време да минем към по-демократичен начин на обучение. Можем да вземем дисциплината, която се е прилагала, но не в пълна сила. Т.е. може да се въведат униформи, да се интегрират морски традиции и обичаи, но в никакъв случай да не се връщаме към онази военизирана структура от миналото. Сега е време за нещо ново.

- Какво бихте казали на бъдещите кандидати да учат в Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"?

- Бъдещите кандидати ги чакат едни интересни години в Морската гимназия. Много ще научат, много ще се развият. Няма да им е лесно.

Но това обучение ще се отплати с времето. Ще се отплати с една солидна професия, която ще е доходоносна.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови