Бургас е след София по брой работодатели, използвали мерките срещу COVID-кризата

Живко Янакиев, директор на „Бюро по труда“ – Бургас представя новите възможности за подпомагане на бизнеса, засегнат от COVID-19.

Днес тече информационна кампания по Пакета "Заетост х 3" утре, 23 юли, в изнесен офис на ул. "Перущица" № 67.

Работодатели от различни браншове, посетиха бялата шатра, където експерти разясниха условията за кандидастване по схемите.

***

- Г-н Янакиев, проявяват ли интерес работодателите към новите възможности за подпомагане на бизнеса, засегнат от COVID-19?

- Днес е вторият информационен ден, който правим и мерките набират все по-голяма популярност. 

Мерките са насочени към работодателите – за компенсиране на икономическите последствия от COVID-19. Било за изплащане на компенсации за претърпени загуби, било за наемане на нови хора, което на практика е пак подпомагане на работодателите. 

Говоря за схемата, по която за период до 3 месеца за наетите лица се поемат всички разходи. Проект "Заетост за теб", насочен към икономическите оператори в сектори - „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туроператорска дейност“.

- Интересуват ли се работодателите от схемата 60/40?

- Да, очакваме там да бъда най-голям интересът, по простата причина, че тя е едно продължение на досегашния вариант. Всички, които се възползваха от него имат право да продължат да получават компенсация.

Бургас е градът, който след София, е с най-много ползватели на мярката. Работодателите, които одобрихме, получиха компенсации.

Които от работодателите са били в някой от режимите на работа – неприсъствено, престой, намалено рабонто време, които преди не са се възползвали, сега могат да се възползват от новата схема.

Отделно и самата мярка е разширена по отношение на ресторантьорския и хотелиерския бранш. Очакваме да се включат повече от първия път.

Съвсем нова е – от една седмица. Имаме вече 15 работодатели, които подадоха заявления. Нормално е хората, докато проучат изискванията, да има едно забавяне. 

- В момента експертите от бюрата по труда консултират представителите на бизнеса. Каква е тяхната задача – да разясняват условията, да помагат при попълване на заявленията?

- Да, тяхната задача е да ориентират работодателите какви са условията за допустимост най-вече. Документите как да се попълнят е елементарно, защото има готови образци.

Самото попълване не е проблем. Основното е – кой има право да се възползва от мярката, критерии, на които трябва да отговаря.

- Най-вече от туристическия бранш ли са работодателите, които желаят да се възползват от мерките?

- Не само. Има наистина насоченост към този бранш. Една от мерките е до голяма степен насочена там, като най-пострадали браншове – хотелиерство, ресторантьорство, туроператори. 

Това е по Решение 429 за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации. Не искам да изпадам в подробности, защото на хората това нищо не им говори. 

290 лева се дават на лице заето в сферата на транспорта и туризма. 

Става дума и за работник, и служител, включително и за самоосигуряващите се.

Текст: Ирина Генова

Снимки: Валентин Русалийски

***

Journalism Emergency Relief Fund

Добавете коментар


Защитен код
Обнови