Кметът Георги Лапчев: Есенният туризъм в Царево е във възход

Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в Царево. Завършва Лесотехнически университет – София през 2001 г., специалност „Горско стопанство”.

Работи като зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Кости, изпълняващ длъжността директор на ДГС – Кости, сътрудник на WWF – Bulgaria, по програмата WWF – DCP. 

Директор на ДГС – Царево от август 2010 г. до октомври 2011 г. 

Кмет е на Община Царево от ноември 2011 г. През 2019 г. започна своя трети мандат, избран убедително на първи тур.

Преди броени дни Община Царево бе наградена за най-предпочитана морска туристическа дестинация през 2020 г.

За Сезон 2020 разговаряме с кмета Георги Лапчев.

***

- Г-н Лапчев, как отчитате туристическия сезон тази година? Похвалихте се с над 20% повече туристи отколкото обикновено.

- Община Царево спечели наградата за най-предпочитана морска дестинация през тази година. 

Това е в резултат на много работа и е голямо задоволство за почти всички жители на общината за признанието, защото това е тяхнат аработа не за последния сезон, а за последните няколко сезона.

- Това е така, но този сезон беше най-добрият. На какво се дължи това?

- Най-добрият в сравнение с последните 3-4 сезона. Може догодина да е още по-добър. Ние сме максималисти и гоним все по-високо поставената си цел.

- Факторите със сигурност са много, но на какво се дължи тази година добрият сезон?

- Този добър сезон, освен на ситуацията, която затвори границите, /но това не е основната причина/ се дължи на надграждане на туристическия продукт.

Всяка година ние доразвиваме и доразширяваме, това което се харесва на нашите гости и елиминирема грешките или по-скоро онези детайли, които дразнят гостите, пък и местните хора. 

Така че съвсем спокойно мога да говоря за планирана политика по отношението на правенето на туризъм, която включва много мащабна реклама.

Още през април започнахме и направихме много мащабна реклама в три направления. Първото – красоти и гледки, второто – храна и места, където може да се почива и третото – където може да се забавлява.

Тези три клипа завъртяхме по социалните мрежи и те се гледаха от повече от милион и половина души.

Освен рекламата имахме срещи с бизнеса и постоянни разговори. Ние обръщаме особено внимание как да се стиковаме, как да има симбиоза и да се повиши сървизът. Общината изгражда инфраструктурата, а бизнесът прави обслужването по-добро.

- Има ли в момента туристи в Царево? Продължава ли летният сезон или вече приключи?

- Летният сезон приключи. Хората не са си тръгнали, но това не е лято, ние сме в разгара на есенния туризъм. Сега хората не идват на плаж – идват за вкусната храна, за риболова и за почивката, на по-голям простор и спокойствие.

Хотели, които преди отдавна да са затворили, сега правят резервации за следващия уикенд.

- Може ли да кажем, че докато е хубаво времето, ще има туристи в Царево?

- Не, защото и в лошо време пак има резервации. Хората идват, за да могат просто да си почиват.

Като обобщение на всичко, което се случи това лято, мога да кажа, че голяма част от българските туристи преоткриха община Царево и установиха, че това е не онази отдавна забравена община.

Тя е едно напълно ново място, което изглежда по друг начин, с по-вкусна храна и много по-интересни места.

Накратко казано – есенният туризъм е във възход.

 

Разговора води Ирина Генова

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови