Кметът на Созопол: Причина за финансовия батак са неразумните инвестиции

Интервю с Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол

Година след като пое кметския пост в Община Созопол, Тихомир Янакиев отговори на въпросите на meduzata.com за успешния летен сезон, въпреки COVID-ситуацията, за финансовото оздравяване на почти фалиралата община

***

-  Г-н Янакиев, община Созопол тази година спечели една много важна награда - „Най-предпочитана морска дестинация през лято 2020“ от Националния борд по туризъм. 

Как успяхте в тази извънредна COVID-ситуация да привлечете туристите, какво направихте по-различно от другите морски общини?

-  Както се казва – правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Това е в кръга на шегата.

Подготвихме летния сезон в няколко направления. 

Едното беше – безопасността на туристите, които посещават общината и съответно безопасността на нашите хора, с оглед на COVID-ситуацията.

Проведохме много мероприятея по дезинфекция на обществени места, информационни кампании, дарителска кампания, с която осигурихме средства за лична безопасност, дезинфектанти и т.н.

Държа и да се провежда много стриктен контрол относно спазване на мерките срещу COVID-19, които са разпоредени.

Това от една страна обезпечи безопасността на хората и ни даде възможност да кажем на туристите „елате, ние сме сигурни“.

Другото направление бе, че направихме няколко срещи с бизнеса, на които уточнихме много аспекти от тяхната работа , както и за съвместната ни работа, така че да направим града по-приветлив за туристите.

- Какви са проблемите във връзка с туристическия сезон в Созопол?

- Да, това е третото, което направихме - ние тръгнахме по един малко по-различен път, тъй като знаехме, че двата проблема, които съществуват са сметопочистването и транспортът.

Благодарение на обществения съвет успяхме да направим по почистването на Созопол, в която се включиха много хора, за което аз им благодаря.

Когато станах кмет, едно от моите обещания беше да инициирам създаването на обществени съвети по места.

Една от инициативите беше „Ние сме Созопол“. Почистването, като се започна от кастрене на клони на дървета, почистване на треви, на строителни материали, които стояха от години. Бяха дарени нови пейки, боядисани старите.

Тази инициативе продължи няколко уикенда и градът придоби един по-приветлив вид.

Успоредно с това засилихме контролът на сметопочистващата фирма.

И последното, което също бях обещал – паркингите да бъдат стопанисвани от общината. До това лято имаше пулбично-частно партньорство, а в общината влизаха едни смешни 14 хиляди лева. 

Паралелно с това придобихме нови паркинги, разширихме съществуващите, сложихме бариери, камери с четци. Разширихме паркоместата с около 200. 

Това лято беше най-посещаван Созопол от туристи с лични автомобили. Нямаше ги чужденците, които идваха с автобусите, бяха заменени от българи, а българинът пътува с кола. Това е и по-сигурно във връзка с COVID-ситуацията.

Сега стартираме един проект, експеримент по-скоро – монтираме системи за подземно депониране на отпадъци. Първо така се освобождава площ, после – няма шум /от блъскане на казани/, на трето място контейнерите са много удобно – отварят се с крак. Няма да остават отворени и отпадъците да се разнасят от гларуси и котки.

-  Вие направихте вече една година като кмет на Созопол и от вашия отчет е видно, че се справяте със завареното незавидно финансово положение, знае се, че общината беше пред фалит. Какви мерки предприехте?

-  Общината наистина беше пред фалит. Аз знам, че това, което правя е правилно - с оглед на съкращенията, които направих. От централната администрация намалихме 9 щата, сега още ще намаляме.

От периферията също се съкращаваме.

Намалихме много разходите за външни услуги, дори представителните разходи за кмета. Предходния кмет имаше представителни разходи 100 хил. лева и нагоре, а моите представителни са 15 хил. лв. тази година и се надявам да остане някаква икономия и от тях дори.

Тези икономии ни помогнаха да разплатим много неща, които бяха неразплатени. Успоредно с това разработихме план за финансово оздравяване, който беше приет от Общинския съвет и по който план на нас ни отпуснаха почти 3 млн.лв. безлихвен кредит от страна на държавата.

- За какво използвахте този безлихвен кредит?

- С този заем ние разплатихме задължения, които пак бяха направени от старата администрация.

Това е много удобно. Старата администрация взе кредити инвестиционни, направи много неща, включително и стадион, но сметката накрая идва при нас.

Трябва да поставим стабилни финансови основи на общината и от там нататък да тръгнем да надграждаме. Апелирам моите съграждани за малко търпение.

Бях обещал да намалим данък сгради и такса смет, но няма как да го изпълня, с оглед намалените приходи заради COVID-кризата.

Тази криза ще ни влачи сигурно поне още 1-2 години. Но самият факт, че не увеличаваме данъците, означава че се движим в правилната посока.

За 2021 г. ние трябва да „намерим“ 4 млн.лв. само по задълженията – 2 млн. 100 хил.лв. главница по кредита, 400 лв. лихвите и 1.5 млн. по безлихвения кредит. Това е в груби числа.

Ако ги нямахме тези неразумни инвестиции, които бяха направени... Голямата причина за този финансов батак са неразумните инвестиции. Кому беше нужен стадион за 15 млн.лв.? 

- Може би за спортен туризъм?

- И къде е този спортен туризъм? Ние нямаме помощни игрища, нямаме такава инфраструктура развита, за да правим спортен туризъм.

Отсега нататък започват амортизации, трябва да се поддържа този стадион. Отделно имаме отбор, който е в Б група.

Какво трябваше да направим – да сложим кръст на всичко ли? Ако беше някой друг – можеше и това да направи. Слажа кръста и си спестява едно 400-500 хиляди лева на година.

И можехме да инвестираме в тротоари, шадравани, дворове на детски градини.

А сега – наляха се една торба пари в този стадион, приходите от който не съотвестват на разходите, които са направени. Де факто имаме паркингите на стадиона и магазините, по-голямата част от които са продадени.

Как се избиват тези 15 млн.? Като правим инвестиция, трябва да си правим и сметката до 10 години тя да е избита.

Разговора води Ирина ГЕНОВА

ПЪЛНИЯТ ОТЧЕТ НА КМЕТА НА СОЗОПОЛ ЧЕТЕТЕ ТУК!

***

 

 

Journalism Emergency Relief Fund

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови