Теодор Шейков: Ревизия на законодателството, ако не работи, да се закрие ЧСИ

Теодор Русланов Шейков e адвокат, кандидат за депутат от листата на коалиция „Изправи се! Мутри, вън“ във 2 МИР Бургас.  

Завършил е право във Франция през 2006 г, в университет Париж 2 Пантеон-Асас и специализация М2 в университет Париж 11.

Живее в България от 2007 г., практикува адвокатска професия към Бургаска адвокатска колегия от 2009 г. 

В професионалния си път е в контакт на първа линия с дефектите на законодателството и социалните несправедливости, злоупотреби на монополи и частни съдебни изпълнители. 

***

- Г-н Шейков какво Ви накара да се кандидатирате за народен представител? Защо избрахте коалиция „Изправи се! Мутри, вън“? Кои от идеите Ви допаднаха?

- Това, което ме подтикна да се кандидатирам е чувството, че времето за промяна изтича. Тези избори няма да доведат до търсената истинска и трайна  промяна, защото това което е необходимо е цялостна реформа на институциите, която може да се постигне само с Велико Народно Събрание. 

Това е и желанието на гражданите, голяма част от които не са и избиратели. Аз се надявам да има силна подкрепа за непарламентарно представените формации, защото промяна може да дойде само и единствено от тях. 

Въпреки това, тези избори са важни, ето и защо, жизнено необходимо е да се въведе пакет от незабавни спасителни мерки, второто е да се подготвят условията за  Велико Народно Събрание,  чрез промяна в изборното законодателство и въвеждане на възможност за гласуване по пощата на гражданите в чужбина. Ако няма промяна в изборното законодателство избора за Велико Народно Събрание ще бъде силно опорочен. 

В коалиция „Изправи се! Мутри, вън“?, в Бургас аз намирам много стойностни хора,  най-вече съмишленици. Това е гражданска платформа, която дава достъп до листата си на обикновени граждани, част от които не са партийно обвързани.

В рамките на настоящата система няма как да се постигне достоен живот за пенсионерите, системата убива майките на децата с увреждания, малкия бизнес едва оцелява, горите се секат безразборно, въздухът ни трови, младите не виждат сигурност в бъдещето си и смисъл в образованието, а техните родители се чудят как да свържат двата края. 

Не считам, че нещо ще се промени ако единственото което ще се случи е само да влязат нови лица в парламента. 

Защо? Системата ще ги смаже в рамките на няколко месеца, парламентарните им групи ще изчезнат, а това дори не е и прогноза, защото вече сме го виждали. Необходимо е обединение на силите на промяната. Цената ще бъде твърде висока ако се провалим.  

- Вие сте номер 9 в листата на вашата коалиция, преференция 109, като статистически шанса да бъдете избран е минимален, какво Ви мотивира все пак да участвате?

Възможността за листа с преференции беше извоювана след протестите през 2013 г., от този момент нататък се появиха първите граждански листи. Считам, че това е ценна възможност, защото се предоставя възможността на мажоритарен елемент в изборния процес. 

Аз, в личен план бих се чувствал истински комфортно само ако бъда избран с преференциален вот, по този начин аз ще знам, че че представлявам конкретни избиратели, които са ме подкрепили и ще нося политическа отговорност лично към тях. 

Това виждане се споделя в нашата листа, до такава степен, че имаше кандидати които умишлено се отказаха от по – предни места и като цяло нямаше драми в подреждане на листите, които отвращава обществото като цяло.

Аз ще се радвам на лична подкрепа с преференция 109, както и подкрепящите принципно протестите да припознаят коалиция „Изправи се! Мутри, вън“ като техен автентичен представител. 

Конкретно целта на един гражданин, да се занимава с политика е защото има определени идеи, които  желае да реализира, за да направи живота на своите съграждани по – добър. Целта е трибуната на народното събрание, а не топлото кресло на депутат. 

- Вие сте адвокат и се сблъсквате ежедневно с дефектите на законодателството и социалните несправедливости. Какво бихте променили на първо място?

- Две са мерките, които са крайно необходими. Това, което трябва да се направи на първо място е веднага да се даде глътка въздух. Необходимо е веднага да се предложи за гласуване пакет от социални мерки. 

На първо място считам, че трябва да се приеме закон за частния фалит и да се премахнат свръхпривилегиите на банките да запорират имущество преди въобще делото да е разгледано по същество в съда. 

Много българи се намират в капан, от който в условията на кризата с Ковид 19 излизане няма. Попадналите в този капан единствено могат или да избягат в чужбина или да се скрият в сивата икономика. Гласуваният закон за 10-годишната давност е временно, но не е истинско решение. 

Вторите мерки са промяна на изборното законодателство. Трябва да се въведе възможност, за гласуване от чужбина по пощата. Не трябва да се забравя, че ако нямаше гласуване по пощата резултатите от гласуването в  САЩ щяха да бъдат съвсем различни.

- Вие сте социално ангажиран и в борбата срещу монополите. Какво трябва да се направи, за да се ограничат злоупотребите на монополите?

- Следва да се увеличат правомощията на Комисията за закрила на потребителите по отношение на финансовите институции. Необходим е пакет от мерки, за защита на правата на потребителите от доставчиците на ток, вода, парно, мобилни оператори, банки, бързи кредити, ЧСИ, арбитражи, колектори.  

Например за неплатени сметки в размер на 176.68 лв. неплатени абонаментни такси задължението по изпълнителното дело възлиза на 2198 лв. 

- Сегашният парламент се опита да ограничи правата на частните съдебни изпълнители, които много често злоупотребяваха с тях. Но и досега има много оплаквания от начина им на действие. Какво още може да се направи, за да се ограничи възможността на ЧСИ-тата за злоупотреба с процесуални права?

- В момента сме в ситуация, при която има мародерстване от страна на ЧСИ, което дори премина в откровено пиратство, визирам конкретно случая с либийския танкер „Бадр“. Цените за принудително изпълнение са необосновано високи, това вреди както на добросъвестните кредитори така и на длъжниците. 

Не е нормално, за няколко справки, които се правят по електронен път, както и когато се налага запор по електронен път да се плащат твърде големи суми. 

Лишаването от права и последваща санкция не е достатъчна гаранция. Необходима е цялостна ревизия на законодателството, а ако в последствие мерките се окажат неработещи ще трябва въобще да се закрие частното съдебно изпълнение.   

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови