Кметът на Царево: С новите проекти община и държава вървим в една посока

Царево очаква силен сезон, посреща туристите с нови пешеходна зона, велоалея, брегоукрепване и облагородяване на централния плаж

Кметът на община Царево Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в Царево. Завършва Лесотехнически университет – София през 2001 г., специалност „Горско стопанство”.

Работи като зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Кости, изпълняващ длъжността директор на ДГС – Кости, сътрудник на WWF – Bulgaria, по програмата WWF – DCP. 

Директор на ДГС – Царево от август 2010 г. до октомври 2011 г. 

Кмет е на Община Царево от ноември 2011 г. През 2019 г. започна своя трети мандат, избран убедително на първи тур.

***

- Г-н Лапчев, на Община Царево й предстои да работи по няколко проекта, бихте ли разказали по-подробно какво ще се случи?

- Европейската солидарност се проявява за пореден път. Вече стартирахме един от транграничните си проекти, а именно продължаване на пешеходната и велоалеята самия край на кв. Василико до малък плаж под църква "Успение Богородично". 

Проектът е "Пътища към наследството" по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция "ИНТЕРРЕГ - ИПП ТГС" България – Турция.

Имайки предвид пандемията и заповедта на здравния министър не направихме официално първа копка.

Това е една тенденция, в която държава и община вървят в една посока, а именно разкрасяването на този най-южен общински център по морето.

- Очаква ли се този проект да завърши до началото на туристическия сезон?

- Много силно се надявам, че туристите, които ще посетят и тази година Царево, ще се разходят по новата пешеходна и вело зона в посока юг. Ние очакваме изключително силен сезон, имайки предвид записванията, разговорите, настроенията.

Алеите ще продължат и на север /до местността Арапя/ по един друг проект, който съвсем скоро се надяваме да стартираме. Ще стигне и до село Лозенец, до новоизграждащата се Морска градина, която е почти готова.

- На каква стойност е проектът и какво конкретно ще се направи?

- Община Царево е водещ партньор по проекта "Пътища към наследството", който се изпълнява съвместно със Специална провинциална администрация Къркларели, Турция.

Общата стойност на договора за двата партньора е над 454 хил. евро, разпределен между партньорите, 100% безвъзмездна помощ по програмата.

Ще има велоалея, пешеходна част, осветление, като има една изгледна площадка, от която се открива много красива гледка към пристанище Царево. Там ще има две беседки, а погледнато отгоре, от птичи поглед са като две очи.

- Започнахте и мащабното укрепване на северния бряг на Царево. Какво предстои да се направи там?

- Регионалното министерство, тъй като то е принципал, стартира този проект за брегоукрепването, което не звучи много атрактивно, но има много реален шанс централният плаж на Царево да възвърне своите размери отпреди 45-50 години. 

Целият залив ще има съвсем различна визия, ще бъде облагороден и осветен, ще могат хората да се разхождат до най-северната част.

Ще има и нещо като малък изкуствен плаж.

Инвестицията ще е за над 10 млн.лв.

С реализирането на обекта ще се предотврати по-нататъшното развитие на абразия, ерозия и свлачищна дейност, застрашаващи градската част на Царево.

***

Какво предстои да се изгради в останалите селища на община Царево?

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Разговора води: Ирина ГЕНОВА

Снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови