Томислав Дончев: Драмата с КТБ може да се реши само с присъединяването ни към Единния банков съюз

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Г-н Дончев, в предизборната програма на ПП ГЕРБ фигурира присъединяване на България към Единния банков съюз. КТБ ли провокира този приоритет на партията?

 

Безспорно идеята за присъединяване към Единен банков съюз е провокирана от драмата с КТБ. Присъединяването ни означава намаляване на правомощията на Централната банка, специалните регулативните функции ще бъдат прехвърлени към Европейската централна банка. Редно е да си дадем сметка, че това е нов механизъм, който тепърва навлиза в Европа, прилага се за първи път, т.е ние ще бъдем едни от пионерите.

Подобна стъпка има няколко предимства, на първо място това е сигурна система за контрол, която се ползва с огромно доверие, имайки предвид авторитета, който натрупа ЕЦБ по време на кризата, на второ място това означава доверие от страна на всички инвеститори по отношение на банковия сектор в България, на трето място подобна стъпка е следвана от приближаване към еврозоната.

Готова ли е България за присъединяване към еврозоната и как би се отразило това на страната?

За да се рестартира инициативата за приемане на еврото в България трябва да бъдат решени всички драми с Бюджет 2014, защото предвид всичко случило се последната година и купищата натворени безобразия, вътрешният дефицит в бюджета на страната и то само за една година има статут на безобразие. Борбата е дефицитът да бъде в приемливи стойности, защото това е едно от изискванията за приемане в еврозоната. Приемането присъства като приоритет още от програмата ни през 2009 година, но тогава не успя да се случи предвид всички удари на кризата. Това, че не е повторено при следващите версии на програмите през 2013 г. и 2014 г. не означава, че е отпаднало като приоритет. Време е да си дадем сметка, че това е бавен процес, който е изцяло политическо решение. Ако България излъчва добри сигнали тогава ще могат да се предприемат следващи стъпки. Според мен това е бъдещо желано състояние, което би поставило България на друго място на картата на Европа. Държава, която е приела еврото по принцип се ползва от всички защитни механизми на еврозоната от гледна точка на публичните финанси, на банков сектор и това е запазена марка и сигурна гаранция, че България е добро място за инвестиции. Така, че това е пътят напред и странични посоки от него няма.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови