Българин е вторият най-добър млад учен в Европа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Най-добрите млади учени в Европа бяха избрани във Варшава.Момчето,което намери грешка във формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, прибави още една титла към колекцията си. 

 

Гений от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика, съобщи „Марица”.

На второ място освен Петър се нареждат и младежи от Словакия и Ирландия.

Проект на Петър Гайдаров спечели 5000 евро на конкурс във Варшава и покана за участие в церемонията на Нобеловите награди.

През лятото 18-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света.

Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. Казусът е от областта на математическата теория, но въпреки многократните опити никой в световен мащаб досега не е откривал точното решение. След блестящото си представяне пловдивският математически гений получава покана да следва с пълна стипендия в Масачузетския технологичен институт. Тази година е изключително силна за Петър, тя му донесе бронзов медал от Балканиадата по математика и еквивалент на сребърен от Всерусийската олимпиада. Заради отличните си резултати, той е сред шестимата стипендианти на Клуба на IT мениджърите в България.

В тазгодишния конкурс бяха представени 77 новаторски научноизследователски проекта в различни области като химия, инженерство, информатика и медицина, а 43-ма участници си поделиха награди на обща стойност 62 500 евро.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови