Зам.-кметът Киров: Царево дава възможност за едно цялостно преживяване

Марин Киров е зам.-кмет на община Царево от септември 2021 г. Той е юрист по образование. С връщането си в Царево той пое ресорите обществен ред и сигурност, благоустрояване, екология и чистота. 

От 2010 г. е практикуващ юрист. Минал е през различни нива – юрисконсулт, главен юрисконсулт. 

Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже как се подготвят за новия туристически сезон и какви са предизвикателствата пред общината. 

***

- Г-н Киров, получихте отличието "Дестинация" по време на форума "Български туристически награди". С какво я заслужихте? Община Царево като туристически продукт не е просто един морски град, административен център. 

Тя в действителност е дестинация, защото Царево всъщност е Лозенец, плажовете около селото, Корал, плажовете на Оазис и Арапя, общинският център, плажовете на Нестинарка, Варвара, Ахтопол, Синеморец с няколко плажа, Резово. За разлика от много други морски общини, където туризмът се изчерпва с общински център и неговите плажове, при нас има няколко населени места по крайбрежието с различни плажове. 

Всяко населено място предлага и различен профил за туризъм, свой собствен пулс така да се каже. Затова може би Царево попадна в полезрението като номинация за тези награди и беше отличена. 

- Кои места или атракции привличат най-много туристи? 

- Както казах, всяко населено място предлага различен профил за туризъм. Лозенец например е парти и културна дестинация, дестинация за сърф, скай сърф. Царево е по-скоро за семеен туризъм. Ахтопол е по-спокойна дестинация - отново за културен и семеен туризъм. Варвара и Синеморец са алтернативни дестинации с друг тип култура. 

Както обичам да казвам - там е свободата на юга. Всяко населено място предлага съвсем различен профил за отдих - от парк, дискотеки, много висок клас ресторанти и хотели до къмпинг, свободни плажове, сърф, скай сърф, гмуркане. Всъщност община Царево дава възможност за едно цялостно преживяване, още повече с населените места в Странджа. 

Имаме две села Велика и Фазаново, които са непосредствено до морето в Лозенец. Имаме Изгрев, Българи, Кости, Кондолово, Бродилово, които са в Странджа и предлагат възможност за културен туризъм с нестинарските игри, с кукерските обреди. 

Има условия за цялостно преживяване в общината, а не просто да се дойде на почивка в един град, в един хотел и да се посети един-единствен плаж през целия престой. 

- Летният сезон е на прага ви, как се готвите за него? 

- Готвим се усилено с поддържане на изградената през годините инфраструктура. Няма населено място в общината, в които да не са изградени детски площадки и друг вид туристическа инфраструктура. Лозенец, Царево и Ахтопол са с изцяло обновени площадни пространства и паркове. 

В Царево текат довършителни работи по главната улица, която е един грандиозен проект за своеобразно продължение на площада в посока към Морската градина. Довършваме започнатите ремонтни дейности, подготвяме и културната програма за летния сезон, която е почти финализирана. 

- Всъщност от 15 май със заповед на кмета се спира строителството до 1 октомври, но има ли специфика и изключения, тъй като наскоро направихте първа копка за ВиК-проект, работите и по главната улица на Царево? 

- Изключенията касаят изцяло такъв тип техническа инфраструктура и стратегически обекти на общината. За всички частни обекти не се прилагат изключения. Следва се много стриктно законът. Екипите на отдела "Архитектура и градоустройство" вече са на терен и правят проверки дали се спазва законът и заповедта на кмета. 

Сега не просто се готвим за туристическия сезон, той всъщност започна. Преди 2 седмици в Лозенец бяха открити емблематични нощни заведения, хотели. Следващият уикенд в Синеморец предстои грандиозно състезание - маратон "Каланджа". Ще се включат над 1110 бегачи. 

- А най-значимите ви инфраструктурни обекти до края на мандата кои са, освен споменатите? 

- Работим усилено по изграждането на медицински център. Опитваме се да разрешим проблеми, свързани с екологични инфраструктурни проекти като пречиствателни станции в Синеморец, Ахтопол и Варвара. Приоритетите до края на мандата са много. Предстои много работа. 

- Медицинският център ще е общински, така ли? 

- В Царево в момента се изгражда спешен медицински център върху терен на общината от Министерство на здравеопазването. Отделно от това общината усилено работи по собствен медицински център, в който да бъдат преместени общопрактикуващите лекари, медицинските лаборатории. 

Има проект за многопрофилна болница или малко по-широкоспектърен медицински център, за който имаме сключен меморандум с болница "Пирогов" в София. 

- Каква е идеята - да се концентрира медицинското обслужване на едно място или нещо повече? 

- Нещата са свързани. От една страна действително да се предложи удобна услуга за всички жители и гости на района. 

- Как ще ги обезпечите с кадри? 

- Не се притесняваме за обезпечаването с медицински кадри, защото навсякъде се забелязва миграция - от столицата, от Пловдив, от Стара Загора към Бургас и морето. Когато има условия за работа и добра материална база не мисля, че е проблем да се намерят лекари. 

- Обратната ви информация за резервациите каква е, тенденцията за посещаемостта в летния сезон? 

- Очертава се силен сезон, както е бил предходното лято. Лозенец в предходните две седмици беше запълнен с уикенд туристи за откриването на нощните заведения. Синеморец ще бъде запълнен за няколко дни покрай състезанието.

Нямаме притеснения относно летния сезон. Надяваме се и предполагаме, че ще е на нивата от предходната година, които бяха доста високи. Общината, освен с инфраструктура, залага и на много сериозна културна програма, която привлича туристи и гарантира един по-качествен престой. 

- С Общия устройствен план как вървят нещата, има ли шанс да бъде направен скоро? 

- Общият устройствен план е в графата "проблеми на община Царево", но той се пише централизирано, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общината не е пряк участник в неговото изготвяне. Наблюдаваме процеса. Доколкото знам, в МРРБ се подготвя нова процедура по възлагането му.

Всички се надяваме възможно най-скоро той да влезе в сила - какъвто и да е, просто да има Общ устройствен план, за да се балансират интересите и на инвеститорите, и на гражданите, и на еколозите. 

- Един от проблемите при липса на ОУП е, че може да се даде разрешение за строеж в урбанизирани територии, извън тях не, но къде е най-сериозният? 

- Те са много, свързани изключително със затруднения в изграждането на специализирана инфраструктура, като пречиствателни станции. Проблеми се появяват на места като Синеморец, в които действат подробни устройствени планове за конкретни имоти, за които няма пречка да се реализират, а еколозите си мислят, че се случва нещо нередно. 

Просто законът е такъв, че докато няма ОУП, стари и приети подробни устройствени планове могат да се реализират. Така на места се получава строителство на парче, което също е проблем. Като цяло е нужна тази рамка, за да се балансира развитието на градската среда, на населените места, да се очертае и границата на парк "Странджа", за да се знае докъде стигат урбанизираните територии. Това е един много ключов и важен документ - рамка за развитието на една община. 

- Наскоро беше подписано споразумение между Тракийския университет и община Царево. Докъде смятате да стигнете в сътрудничеството с това висше училище? 

- Разчитаме на това, че Царево, освен туристически продукт и културна програма, вече е и университетски град. Това ще даде възможност както на местните млади хора за развитие тук, така и за привличане на външни кадри, на нови жители, защото там, където има университет или център за обучение, винаги има живот. От община Царево ние даваме пълно съдействие за плановете на университета да развиват и преподавателска, и учебна дейност, но и сериозни научни проекти. 

След ремонт на сградата се надяваме през есента да стартира новата учебна година за университета тук. 

- Как се готвите с проекти за участие по новите европрограми? 

- Работим активно с нашия екип за еврофондовете. Подготвяме се за участие в програмата за местни инициативни групи, за местни инициативни рибарски групи. Участваме активно в новата програма за санирането. 

За първи път, знаете, малките общини получиха възможност да кандидадатстват с блокове и многофамилни жилищни сгради. Разчитаме адекватно и на Плана за възстановяване и развитие, доколкото го има. Когато бъде приет и се види какви ще са фондовете, ние ще имаме готовност да се включим.   

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови