Марин Киров: КПП на Резово би раздвижило туристопотока /видео/

Интервю на meduzata.com с кмета на община Царево Марин Киров след проведената общинска сесия на 8 февруари – част I

- Г-н Киров, с какво искате да се запомни последната сесия на Общинския съвет в Царево?

- С пълното единодушие от присъстващите, с което се прие бюджета. И управляващи, и опозиция подкрепиха нашето желание за  развитие на всички населени места и периферията на град Царево. Те подкрепиха двете важни цели, които си поставяме – възстановяване от бедствието и изграждане на Медицинския център.

- Колко работа още трябва да се свърши, за да се възстанови Царево от щетите от бедствието?

- Достатъчно много. Има работа – в средства за над 60 млн. лв., в дни – над 400, в обекти – над 20. Предстои същенското възстановяване от бедствието – язовирите, градските мостове, нарушената асфалтова настилка, подпорни стени, почистване на дерета.

- Какво предстои да се свърши непосредствено, до началото на сезона? Кое е най-спешно?

- Предстои отварянето на градския мост, който свързва Царево с кв. Василико. По него вече се работи, извършват се дейности по почистване от наноси, стари тръби, камъни, така че да може да започне същинското изграждане, когато имаме разрешение за строежа. Засега се движим в срок.

За вълноломната стена – предстоящият ремонт касае парапета й. От години има сигнали и ние го виждаме, че е компрометиран. От атмосферните условия е. Заложили сме в бюзжета възстановяване на парапета, защото там е една от дестинациите награда. Туристи и местни се разхождат там.

- Погранична община сте. Мигрантският натиск се увеличава, някакви препоръки към държавата имате ли? 

- По отношение на това, че сме погранична община, единствената препоръка, която ние бихме дали на държавата е да се отвори пропусквателен пункт на Резово. Това би раздвижило туристопотока през летния сезон.

По отношение на държавната граница, считам, че държавата трябва да си влезе в ролята и да предприеме адекватни мерки.

- Кое е най-важното, което предстои за малките населени места в общината?

- Това е вторият пакет подкрепа, който очакваме от държавата за справяне с щетите от бедствието. За всяко населено място има предвидено възстановяване на инфраструктура, корекция на дерета.

Отделно в общинския бюджет сме заложили нови спортни съоръжения, детски площадки. Конкретно за Ахтопол ми се иска да обърнем много сериозно внимание. Там планираме подобряване в детската градина, училището. Кандидатствали сме за ЕС финансиране.

Имаме амбиция по Програма Рибарство и аквакултури в Ахтопол да обновим и продължим крайбрежната алея.

- В село Кости при всеки по-обилен валеж вадят лодките. Може ли да бъде разрешен този проблем?

- Предходната година успяхме да привлечем финансиране за корекция на коритото нареката, която минава през селото. След бедствието получихме още един транш, така че до края на годината там трябва да бъде извършена корекция на самото дере.

ПРОДЪЛЖАВА

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови