Нужни ли са регулации за имотните брокери?

Председателят на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев коментира темата в ефира на Дарик радио

България е една от малкото европейски държави, в които почти липсва каквато и да е регулация на брокерската професия в сектора на недвижимите имоти.

Точно това се опитва за промени проектът на Закона за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който беше внесен в Народното събрание през ноември миналата година.

Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик Радио председателят на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев.  

“Едно такова законодателство би имало много положителни ефекти както за потребителите, така и за участниците в бранша, а също и за държавната хазна, защото една от предвидените мерки е създаването на регистър, който да изсветли сивия сектор”, обясни Бочев. 

Той каза още, че в повечето европейски държави има специални закони, уреждащи тази дейност, докато в други се разчита на саморегулация, която обаче е подпомогната от останалите нормативни актове, свързани с посредническите услуги. У нас не работи нито един от двата варианта, заяви председателят на НСНИ. 

Нелоялните търговски практики

Според Бочев, най-сериозните ползи от приемането на закона със сигурност ще бъдат за потребителите, като една от най-важните е борбата с нелоялните търговски практики, включително фалшивите обяви и предоставянето на подвеждаща информация. 

Той даде за пример пазарът на наемите, където в ниския ценови сегмент масово се публикуват фалшиви обяви, които откровено подвеждат потребителите с несъществуващи оферти, нереалистични цени и т.н. 

“В проектозакона за посредничеството тези въпроси са засегнати, като се въвежда забрана за публикуване на подобни обяви и изискване за задължително сключване на писмен договор. Това до голяма степен ще елиминира качването на подобни фалшиви обяви в интернет”, смята Бочев. 

Професионалната квалификация на брокерите  

“В последните години интересът към посредничеството при сделки с недвижими имоти се повишава значително, което води да приток на много нови хора към брокерската професия.

Всеки може да реши да стане брокер и в това няма нищо лошо, но това е професия, която е изключително отговорна и, в крайна сметка, оперира с най-ценния материален актив в живота ни – жилището.

Затова всички браншове, свързани с пазара на имоти, като нотариуси, геодезисти, оценители, архитекти, имат камара, която ръководи и контролира този бизнес”, заяви председателят на НСНИ. 

Той уточни, че целта на законодателството не е да “вади” от пазара агенции, които вече работят, а да въведе минимални изисквания и критерии за хората, които упражняват професията. 

“Ако вече имате икономическа, архитектурна, юридическа или строителна специалност, вие няма нужда да се квалифицирате допълнително. Но ако нямате, ще трябва да преминете през кратък курс, който да ви даде основните познания.

Подобни курсове и в момента се организират от всички центрове за професионално обучение”, обясни още Александър Бочев.

Ще се промени ли работата на имотните агенции? 

“95% от агенциите в България са сравнително малки, с персонал до петима души. Това важи за повечето европейски държави. У нас големите агенции, с по над 100 брокери, са не повече от 10.

Законът няма за цел да ограничи достъпа до пазара само за големите играчи или пък да защитава тях, или средните, или малките. Целта му е да осигури равнопоставеност с елиминирането на сивия сектор и нелоялните търговски практики, тъй като в противен случай онези, които използват подобни инструменти или не си плащат данъците, имат търговско предимство”, обясни Бочев. 

По думите му, законът няма за цел да ограничи никой, който упражнява добросъвестно тази професия. Освен това е предвиден гратисен период от три години на всяка агенция да приведе дейността си в съответствие с изискванията на законопроекта. 

Той каза още, че новите разпоредби едва ли ще оскъпят брокерските услуги, тъй като комисионната у нас от много години е на ниво от 3% от стойността на имота без ДДС.

Вдигането на заплатите, осигуровките, цените на наемите и на енергоносителите, според него, са много по-важни за тенденциите на пазара. 

Какви са прогнозите за имотния пазар? 

“През 2019 година отново всички говореха за “имотния балон”, както и в момента. Но докато има толкова силно търсене на пазара на имоти, той няма как да отбележи спад.

В момента не можете да намерите ново строителство на прилична локация с прилично изложение, защото всички строителни компании разпродават продукта си още преди да са завършили грубия строеж”, заяви Бочев.

Той припомни, че се очакваше и повишение на лихвените проценти по ипотечните кредити, но то също не се случи, тъй като банките разполагат с огромен излишък на ликвидност.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови