Вярваме, че жилищата в България могат да станат по-достъпни

Интервю на economic.bg с Федерико Лазари, изпълнителен секретар на Build Europe

Build Europe е организацията, която събира над 30 000 национални представители на предприемачи в жилищното строителство. Членовете на организацията от България са „Главболгарстрой“ и Българска строителна камара. С изпълнителния секретар на Build Europe, Федерико Науел Лазари, разговаряме за достъпността на жилищата в Европа, но и в България.

- Г-н Лазари, каква е целта на инициативата на Build Europe: „Достъпността на жилищата е ключът към стабилното общество“? Тя беше представена на срещата на Г-7 и подкрепена от българските членове на Build Europe.

- Инициативата на Build Europe започна през 2022 г. като резултат от разговорите, които сме провели с американската и канадската асоциации относно жилищния пазар. 

И забелязахме няколко тенденции – американският пазар, разбира се, е много различен от европейския, но има някои тенденции, които се припокриват. Един от най-често срещаните проблеми при жилищния сектор в Европа е недостъпността на жилищата – проблем, който се забелязва и в САЩ.

Затова това, което искахме да направим, е „да сложим на масата“ проблема и лидерите на Г-7 да му обърнат повече внимание. Искаме те да приемат достъпността на жилищата като глобална цел, защото за нас, като организация, едно от най-важните неща е жителите на големите градове да имат достъп до жилища.

И така, организирахме международна конференция през юли 2023 г. в Япония. В нея взеха участие всички наши членове. На място дойдоха и представители на държавите от Г-7 – Великобритания, Италия, Франция, Германия. Добър начин да дадем начало на дискусиите по тази темата.

- Защо е толкова важна темата за достъпните жилища?

- Темата за достъпността на жилищата никога не е ила по-актуална от сега. С избухването на COVID пандемията видяхме колко важно е жилището не само за семейството. 

Видяхме и то може да се превърне в нещо много повече. Ако преди 2020 г. в големите градове като София, Париж, Лондон жилището беше просто място, където хората спят и прекарват време със семейството си през уикенда, то през 2020 г. картината напълно се промени. 

Превърна в място, където едновременно живееш, работиш и където децата се учат. Смятам, че днес ролята на строителните предприемачи е изключително голяма. Те познават пазара и знаят какво се търси, те са хората, които могат да насочат управляващите. И мисля, че е много важно да се чува тяхното мнение и в България, и в Европа.

Смятам, че е възможно да върнем достъпността на жилищата в нормални нива. И като асоциация ще се опитаме да убедим европейските институции и членовете им да работим заедно. 

Партньорството ни с Камара на строителите в България  и „Главболгарстрой“ е от голямо значение за нас. Съвместната ни работа със строителния холдинг ни позволява да опознаем пазара в Югоизточна Европа. Такъв анализ на държавите в региона ни помага да изградим стратегията си за следващите пет години и да дадем насоки за това как може да се реши проблемът с достъпността, както в България, така и в останалите държави в Европа.

В Build Europe вярваме, че жилищата могат да стават все по-достъпни и това не е в полза само на жителите на градовете, но и на природата. Защото, следвайки всички европейски регулации за въглеродна неутралност и строителство с близко до нулево енергийно потребление, ние създаваме „зелени градове“.

- Какви са трудностите, с които се сблъскват инвеститорите в жилищния сектор в различните държави?

- През октомври проведохме среща, на която стана ясно, че покупките на нови жилища са намалели с между 40 и 50% в почти всички европейски държави, с изключение на Полша. Причината е, че Полша задейства национална програма в подкрепа на хората, които за първи път излизат на жилищния пазар.

Според мен основната причина за тези резултати са фактори като инфлация, войната в Украйна, цената на материалите и всичко това доведе до голямо оттегляне на купувачи. 

Кризата с достъпността на жилищата се дължи на фактори като липса на земя за строеж на приемливи цени, административната тежест и свръхрегулацията. Във всяка държава има специфични проблеми, но има и такива, които се припокриват.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо банката не дава кредит

Добавете коментар


Защитен код
Обнови