Имотният пазар в България e непрозрачен II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Преди три години на българския пазар стъпи международна компания, която е в топ 10 при имотните консултанти – Avison Young. Тя е базирана в Канада и работи у нас в партньорство със „Славчев консултинг“. Съвсем наскоро компанията публикува пазарно проучване, което включва анализ на пазара на офис площи в София през второто полугодие на 2023 г.

Какви са тенденциите и какво да очакваме? Разговаряме с Антон Славчев, изпълнителен директор на Avison Young.

***

- Влизането на България в Шенген ще отвори ли нови врати в сектора на бизнес имотите?

- Аз мисля, че българският пазар е доста малък и локален. През последните 15 години е такъв. Много от международните инвеститори, които по някакъв начин преди 2008 и 2010 г. имаха интерес към България (бел. ред. – след като България влезе в Европейския съюз), напуснаха България и в момента бизнесът е движен от местни инвеститори. Глобалните тенденции не ги касаят чак толкова. Повечето български инвеститори влагат в офиси и индустриални площи в страната, но не инвестират в Централна или Западна Европа. Тоест на тези хора Шенген няма да им повлияе.

Това, което виждаме, e интерес на инвеститори от Централна Европа, които по някакъв начин се чувстват достатъчно силни да излязат от своята държава – Чехия, Унгария, например. И понеже е по-трудно да стъпят директно на Западния пазар, пробват у нас. Такъв тип инвеститори очаквам да видя. Не мога да кажа, че се влияят по някакъв начин от предстоящото ни влизане в Шенген.

Пазарът на инвестиционни имоти в България е около 100 млн. евро годишно. За сравнение, в Централна и Източна Европа той е общо около 2 млрд. евро, тоест ние сме под 5% от пазара в Централна Европа, който пък е сравним с пазара на един средноголям германски град.

- Приемането на еврото също ли няма да окаже влияние?

- Ние сме фиксирани към еврото по един или друг начин и сега. Не очаквам от следващия ден след приемането му нещо да се промени. Ако някой има някакво намерение, то би го направил сега, преди да има промяна. Така че, ако някой е имал намерение (бел. ред. – международен инвеститор), да е дошъл досега.

Сервизните такси през последната година бяха повишени. Тук основно влияние оказват нивата на местната инфлация.

- С какво опитът на Avison Young допринесе за развитието на пазара на бизнес имоти в България?

- Обикновено глобалните компании навлизат чрез партньорство. Тези три години са предизвикателни не само за консултантските компании от сектора в България, но и в цял свят, защото основните бизнеси, с които тези компании се занимават са покупко-продажба на големи активи, с офиси, ритейл паркове и индустриални площи. А тези бизнеси се забавиха поради повишаването на лихвите по целия свят. Също така предизвикателствата пред офис сегмента са огромни. Ние се опитваме да се сравним с нашите колеги и начина, по който се справят на глобално ниво. Най-големите пазари първоначално страдаха най-много, но в същото време после започваха да се релансират по нов начин.

Опиваме се да предложим качествена услуга както на наемателите, така и на наемодателите. Реалното и детайлното познание на офис пазара е нещо, в което се инвестира, за което се работи. За да може да дадеш адекватен съвет на ползвателите, трябва да познаваш в детайл пазара.

Голяма част от инвеститорите обаче не оценяват в достатъчна степен стойността информацията, с която да успеем да изготвим качествен анализa.

Основният проблем на нашия пазар е непрозрачността и това, че много от играчите на него не споделят достатъчно информация, на базата на която да се изготви анализ.

Avison Young има страхотен инструмент, който работи много добре на глобално ниво, но на този етап е тотално невъзможно да се приложи в България. Той може да ви изготви сериозен мапинг за развитие на градове. Но трябват сериозни бази данни, за да може да се зареди.

Представете си, че сте една глобална компания и искате да отворите логистичен център в САЩ. На базата на огромна налична информация този софтуер показва кое е най-подходящото място и какви са цените на имотите в тази локация, къде е най-добре да се фокусирате.

В България липсва статистика не само за имотите, но и до голяма степен за доходите на хората и за демографията.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови