Кметът на Царево: Искаме от държавата само транспортен достъп

Кметът на община Царево Марин Киров получи приз за привличане на инвестиции и устойчиво развитие на туризма и бизнеса за 2024 г. 

Това се случи на 6 септември по време на форума  „Черноморските награди за бизнес и туризъм“.

- Г-н Киров, Вие получихте престижна награда за привличане на инвестиции и устойчиво развитие на туризма и бизнеса за 2024 г.  Да ни разкажете за кои обекти са инвестициите, които както разбрахме, са за над 20 млн. лв.

- Община Царево е първенец по кондидатстване и усвояване на средства от държавния бюджет по правителствената програма. Имаме одобрени обекти за над 20 млн. лв. Голяма част от тях вече изпълняваме.

Това са – водопроводът на село Варвара, който е в напреднал етап на изпълнение, пътят до с. Бродилово, който започнахме да изпълняваме, Многофункционална спортна зала Царево, която всеки момент започваме, проектиране на две пречиствателни станции – Синеморец и Варвара, проектиране на нова сграда на училище, на два социални центъра.

Извън тези средства, които са от държавния бюджет, община Царево успя да разчете средства за основен ремонт на Противопожарната служба, детската градина. В момента кандидастваме по международен проект за основен ремонт на кметство Лозенец. Спечелихме средства по ДФЗ за асфалтиране в кметство Лозенец, така че тези 10 месеца показахме сериозен темп на работа.

- В едно интервю казахте, че държавата и общините трябва да се погрижат за удължаване на летния туристически сезон, като правителството работи по транспортния достъп по Южното черноморие, а общините инвестират в туристическа инфраструктура.

От своя страна общината изпълнява задачата си, но какво искате от държавата?

- Основният ангажимент на държавата, според нас – черноморските кметове, е транспортният достъп. 

Рекламираме се на международните пазари, опитваме се да развиваме Летище Бургас, имаме културна програма, с която да привличаме туристите, имаме десетки плажове, само в Царево са 21, но държавата трябва да влезе в своята роля и да осигури транспортен достъп. Става въпрос за пътя Бургас – Созопол – Царево.

Това ще промени картината по българското Черноморие.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови