Панайот Панайотов: Целите ми са – филиал на Лесотехнически университет в Бургас и по-зелен град

Кандидатът за народен представител от Коалиция „ГЕРБ-СДС” Панайот Панайотов е на 33 години от Бургас. По професия е ландшафтен архитект.

Завършил е средното си образование в ПГ по САГ "Кольо Фичето" – гр. Бургас. 

Продължава висшето си образование в Лесотехнически университет – гр. София, специалност ландшафтна архитектура. 

До момента е реализирал голям брой проекти, като взима участие в проектирането и благоустрояването на паркове и градини. Работи в Общинската администрация като главен експерт, отговарящ за зелената система на Централна градска част. 

Негова идея е разкриването на филиал на Лесотехническия университет в Бургас и първата крачка бе направена в началото на октомври т.г. с провеждането на практика на 32-ма студенти по ландшафнта архитектура в Морската градина и парк Езеро.

***

- Г-н Панайотов, в началото на месеца в Бургас студенти по ландшафтна архитектура от Лесотехническия университет в София бяха на практика в Бургас по Ваша инициатива. 

Тогава Вие обяснихте, че това е първа крачка по пътя към разкриване на филиал на университета в Бургас. Ще ни разкажете ли малко повече за тази идея?

- Идеята е изцяло моя. След като ме бяха поканили в София на Седмицата на ландшафтната архитектура, аз върнах жеста като поканих ръководството на Лесотехническия университет /ЛТУ/ за Флора Бургас. Предложих да се провеждат практиките на ландшафтната архитектура в Бургас. 

И след кратки уговорки първата практика е факт – на 3 октомври бе проведена от 32-ма студенти ландшафтна архитектура, ръководени от доц. ландш. арх. Веселин Рангелов.

- Как протече тази практика? На кои места в зелената система на Бургас бяхте?

- Започнахме от Морската градина – историческото ядро. Разгледахме интересни точки като композиции, терасата – за да видят денивелацията на терена. 

Отправихме се към парк Езероq до новата детска площадка, която е изцяло от екоматериали. Там присъстваше и изпълнителят на съоръженията, който им разказа подробности. Опитваме се да мотивираме студентите.

Професията ни е чудесна, могат да се развият в много направления - общинска администрация, проектиране, изграждане и поддържане на зелените площи, декоративни разсадници и т.н.

Идеята е не само в Бургас да се провежда тази практика, а и в други населени места в областта – Поморие, Созопол, Приморско, Царево.

Започват преговори и за практика по горско стопанство, която да бъде насочена в Странджа.

Оказва се, че една трета от тези студенти са от Бургас. А в наш разговор доц. Рангелов сподели, че е готов да се пресели в Бургас, когато се случи откриването на филиала.

- Как виждате филиала на Лесотехническия университет в Бургас? Какви специалности ще има в него?

- Като пилотни специалности обмислят да се заложат - ландшафтна архитектура, инженерен дизайн, лесовъдство, дървообработване и алтернативен туризъм. Последното е много важно и за ректора, и за региона – да се обхванат Странджа и морето и как си взаимодействат не само през летния сезон, а и целогодишно. 

Друга от специалностите е ветеринарна медицина.

- Мислено ли е вече за база на филиала на Лесотехническия университет в Бургас?

- На срещата, която се проведе с ректора доц. Христо Михайлов и кмета Димитър Николов, бе обсъдено като база да се предостави една сграда на Горското стопанство, т.е. на държавата. Намира се в близост до университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Ще започнем преговори тази сграда да се отдаде на общината за ползване, за да може общината да я реновира и да се подготви за студентите. 

А когато започне изграждането на Студентския компус, ще се построи и самостоятелна сграда, която да е за Лесотехническия университет, да има зали и лаборатории за закрити практики по специалности.

Питаха ме вече ученици от последните класове на Строителната гимназия дали като завършат, ще могат веднага да започнат да учат във филиала в Бургас. Заложили сме като срок на откриването 2025-2026 г.

Тзи практика, която проведохме в Бургас е малка стъпка по пътя, който трябва да се извърви.

- Вашите основни цели и приоритети като политик какви са?

Основната ми цел е бъдеще за още по-зелени градове.

Приоритетите ми са няколко:

  • Повече реализирани проекти в сферата на Паркоустройството и Благоустройството;
  • Привличане на инвестиции за града, региона и страната;
  • Откриване на университети и факултети в областта; 
  • Намаляване на вредните емисии и справянето с фините прахови частици;

Амбицията ми е да има повече паркове в Бургас и региона, облагородяване на междублоковите пространства и реконструкция на уличната мрежа.

Разговора води Ирина Генова

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови