Хакери блокират гости в хотелски стаи, искат откуп

В Европа минават отново на най-обикновени ключове за стаите

Хакната е компютърната система на модерен хотел в Австрия и е блокирана системата за системата за отключване и заключване на стаите. Гостите на хотела - 180 на брой, остават блокирани в или извън стаите си.

Хотелиерите са платили 1.74 биткойна свекавично - казват го в прав текст в статията, и публикуват това, за да са информирани и другите им колеги. Хотелиерите са решили да се върнат към "старомодните ключалки" както е било пред 111 години, когато е основан хотела. 

Спечелили са киберпрестъпниците, но полза ще имат и производителите на такива обикновенни ключалки с ключ. Нека нашите хотелиери се замислят защото този начин на атака не е особенно сложен и може да стане и "отвътре" чрез мейли до компютър в администрацията.

Ето и превода на статията, публикувана в thelocal.at:

Хотел е атакуван от хакери, гостите са заключени по стаите

Един от европейските топ хотели призна, че е трябвало да плащат откуп в  Bitcoin на киберпрестъпници, които са успяли да проникнат тяхната електронна система и са заключили стотици гости по стаите си, докато се изплатят парите.

Хотелът Seehotel Jagerwirt е на брега на езерото в Alpine Turracher Hoehe в Австрия и разполага с модерна информационна система, която включва ключови карти за хотелски врати, както и много други хотели в индустрията.

Хотелът е бил атакуван три пъти от киберпрестъпниците, които накрая са успели да се превземат цялата ключова система. Гостите не можели да влязат в техните хотелски стаи и новите ключови карти не могат да бъдат програмирани.

Нападението, което съвпадна с откриването на зимния сезон, че толкова масивно, че дори блокира всички хотелски компютри, включително системата за резервации и системата на касата.

Хакерите обещали да възстановят системата бързо, ако просто получат  1,500 EUR (1272 GBP) в Bitcoin.

Управляващият директор Кристоф Брандщатер каза: "Къщата е изцяло запълнена с 180 гости, ние нямахме друг избор. Нито полицията, нито застраховка може да ви помогне в този случай.".

"Възстановяването на нашата система след първата атака през лятото ни струва няколко хиляди евро. Ние не сме получили никакви пари от застраховката до момента, защото нито един виновен не може да бъде намерен."

Мениджърът каза, че е по-евтино и по-бързо, за хотела, за да просто плати.

"Всяко евро, което се отделя за изнудвачи ни боли. Знаем, че и други колеги са били атакувани, които са постъпили по същия начин.", допълни Брандщатер.

Когато хакерите получили парите, те отключи ключовата система регистър и всички други компютри, като всички те се управляват отново нормално.

И все пак хотела, хакерите си оставили вратичка в системата, и се опитали да атакуват системите отново.

На четвъртия опит хакерите обаче нямали шанс, защото компютрите са били подменени и интегрирани с най-новите стандарти за сигурност, както и някои мрежи са били отделени от производството.

The Seehotel Jagerwirt, който е съществувал в продължение на 111 години, има и друг иновативен трик, за да се пази хакерите.

ОРИГИНАЛА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Коментар и превод burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови