Ученици и студенти създадоха IT продукти за Бургас като Smart City

Рекордните 17 отбора представиха своите разработки на Хакатон

Седемнадесет отбора – ученици и студенти представиха днес своите разработки на Хакатон в Бургас.

Събитието бе в рамките на три дни – 13-15 октомври в Органичния корпус на университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Хакатон събра млади хора с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти. Целта на инициативата бе да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт, приложим към концепцията Smart City и да стартират неговото разработване.

Ето и някои от интересните разработки на отборите:

Отбор Smartboys бе разработил платформата On Time, която показва как най-бързо хората да се придвижват от точка А до точка Б в Бургас. Това става по два начина – с градския транспорт или с общинските велосипеди.

Отбор Phоenix представи приложение свързано с осветителната система на града, която според младежите е крайно неефективна.. Не се използват правилните крушки и се осветява по време, когато не е нижно. 

Лампите, разработени от отбора ще бъдат със сензори за светлина, които ще регулират силата на осветлението и така ще се спестява ел.енергия. От друга страна ще има датчици за движение и само при регистриране на движение ще се включва осветлението.

Отбор Too cool for you разработи платформа Driver help, която ще намира къде ти е паркирана колата, ако си забравил, ще отбелязва горещите точки, обществените паркинги, светофарите и т.н.

Отбор UTP е създал сайт, в който ще се регистрита от една страна ученици и студенти, а от друга работодатели търсещи служители. По ключова фраза компаниите ще намират хората със съответните умения, интереси и образование.

Целта на проекта е хората да остават в България, а амбициозните млади хора да намерят реализация.

Отбор Untitlеd1 е изработил платформа за информация за Бургас – карта, новини, транспорт, ВиК, ЕВН, транспорт, видео от камерите. Всеки ще може да подава своя сигнал за нередност чрез фейсбук.

Идеята е да се събере цялата смарт информация за града, която да се предаде по удобен начин.

Отбор Teаm 100 e създал приложение за хора в нужда, предимно за трудноподвижни, с увреждания, възрастни, но и за всички, изпаднали в беда. Публикуват се постове за помощ, а локацията им се показва чрез гугълмап.

Отбор 2B or not 2B е създал платформа „Изгубено... упс, вече намерено“. Както подсказва заглавието, предназначението е за намиране на загубени вещи. От една страна се регистрират загубените, а от дрегу откритите домашни любимци, техника и лични вещи.

Отбор Duck soft е изработил приложение за ресторантите Bon appetite. С него ще бъде възможно да се намали персонала, като се събират автоматично поръчките и се предават в кухнята, както и се следят складовите наличности.

Програмата ще се учи какви продукти се използват най-често по дни от седмицата, месеци в годината и на определинет дати, свързани с празници.

***

Амбицията на организаторите е да стимулират прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения, за да продължат работа по проектите и след финала на събитието.

Организатори на събитието са:

УНИВЕРСИТЕТ "ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ" - БУРГАС

Катедри "Компютърни системи и технолгии" и

"Компютърни и информационни технологии"

Студентски съвет към Университета

________________________________________

Съвместно с:

Община Бургас, Фирма Технологика

Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков"

Професионална гимназия по Механотехника и Електроника

Професионална гимназия по Електротехника и Електроника "Константин Фотинов"

Професионална Гимназия по Химични Технологии "Академик Н. Д. Зелинский"

Иновационни Системи - Бургас

Спонсори на събитието:

Технологика, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, Джей Софт, ERP Bulgaria, EPAM, Българска Аутсорсинг Асоциация, ScaleFocus, Sutherland, "Комплекс 2000".

Текст и снимки Ирина Генова