Топ 10 на най-поскъпналите криптовалути за 2017 г. /графика/

Bitcoin остава извън класацията

Дигиталната валута bitcoin, която предизвика истинска истерия през последните месеци с бомбастичната си цена, е поскъпнала над 13 пъти в рамките на 2017 г. Колкото и внушително да изглежда този ръст, той въобще не е достатъчен, за да нареди биткойна сред десетте на успешни криптоактиви (виж графиката).

Това става ясно от анализ на сайта qz.com, който ползва данните на coinmarketcap.com.

На практика големият победител за миналата година е американската блокчейн платформа Ripple и нейната едноименна валута (с борсов код XRP). Макар все още да струва около 2.5 долара, рипълът е поскъпнал над 36 пъти за последните 12 месеца.

Анализаторите пък предричат още по-бляскаво бъдеще, тъй като дигиталната монета става все по-предпочитана от банките в световен мащаб за извършване на международни трансфери. Интересното при нея е, че за разлика от повечето други цифрови пари тя не може да се добива. Всичките възможни 100 млрд. единици XRP са предварително създадени и единственият начин да се сдобиете с тях е да си ги купите. Но все още в обращение са около 38.7 млрд. от тях, тъй като разработчиците ги пускат на части.

Тук е важно да се направи разграничение между традиционните дигитални валути, които имат собствена блокчейн технология и т.нар. токени, които са разработени на базата на ethereum и се пласираха през миналата година чрез първично предлагане (ICO). Ако последните бъдат изведени в отделна класация, то тогава bitcoin се нарежда на осма позиция по поскъпване през миналата година. 

Любопитно е, че новите проекти са успели да привлекат чрез ICO повече от 3.7 млрд. долара. Някои от тях вече не съществуват, но други продължават да получават подкрепа от инвеститорите и предполагат успешно бъдеще.

И накрая bitcoin може да изглежда по-слаб от другите криптовалути, но с поскъпването си от 1318% е далеч пред технологичния индекс Nasdaq Composite, който е регистрирал "едва" 27% ръст за миналата година.