Защо биткойн стигна пик по Коледа и какво е разработката IOTA

Биткойн почти постигна една от целите си (вероятност само) – достъп до руските секретни компютърни суперразработки!

https://news.bg/int-politics/ruski-yadreni-ucheni-arestuvani-za-kopaene-na-bitkoyni-sas-superkompyutar.html

Всъщност след пика на цената на биткойн преди коледа, днес страстите са доста поохладени. Стана ясно че спекулативното повишение на борсовата цена не е свързано толкова с реалната икономика, колкото с възможността в Китай и Южна Корея производителите на чипове и на крайни изделия от тях да избягват вътрешния данък оборот (или данък добавена стойност) и така търсенето да е нереално високо. Властите в тези страни обаче, при невъзможност да цензурират обмена, прибягнаха до репресии спрямо борсите си за криптовалути и ... постигнаха резултат – търсенето и цената намаляха. 

Това обаче ще се отрази на поведението на играчите на този пазар. Вече има съобщение за открит в САЩ офис на южнокорейска криптоборса.

Ще се движат ли от тук нататък спадовете и подемите в крипто света заедно със спадовете и подемите на Уолстрийт? При дневен оборот в милиарди долари крипто валутите откликват на нужди на реалния сектор в икономиката. Ще има ли отново спекулативна борсова игра – предстои да видим. 

Един не по-малко интересен момент е пресечната точка на „Интернет на нещата“ (IOT) и криптосвета – разработката IOTA и Tangle, за които утре ще се говори на това събитие:

https://www.eventbrite.com/e/burgas-cryptocurrencies-theory-and-practice-iota-hristo-lalev-tickets-42648422580

Текст: Валентин Русалийски