По-зрял криптопазар през 2018 г. - повече инвестиции, по-малка волатилност

Адриан Лай, един от основателите на базираната в Хонг Конг криптоинвестиционна фирма Orichal Partners, предвижда, че през 2018-та криптопазарът ще „узрее“ и ще увеличи обемите на търговия, особено сред институционалните инвеститори.

Лай определи изключителния растеж на пазарната капитализация на Биткойна, както и на останалите криптовалути, която достигна 800млрд. долара през декември мин. година, и последващия спад до сегашните 256млрд., като нерационални. Според него огромната волатилност е резултат от липсата на регулаторен контрол и институционални инвестиции, но все пак  се изказа доста позитивно:

„Регулаторите не забраняват развитието на криптовалутите, но се опитват да регулират по-добре пазара, което би трябвало да помогне на индустрията да узрее... Ако регулаторната гледна точка се избистри, големите капитали ще са много по-сигурни и склонни да отделят значими средства.“

През 2018-та вече сме свидетели на набиращата регулаторна инерция спрямо криптосвета, което подкрепя позицията на Лай. В Щатите през февруари имаше изслушвания от двете основни финансови комисии по темата за Биткойн и алткойните.

Щатите, Япония и Южна Корея обсъждат законовите и данъчните рамки около виртуалните валути, блокчейн технологията, криптоборсите и ICO-тата. 

Въпреки не много добрия старт на годината, инвестициите в блокчейн технологията за тази година са вече на път да надхвърлят тези от 2017-та, като едни от най-големите суми са 140-те милиона долара от Goldman Sachs, Baidu и CICC за закупуването на Poloniex (една от най-големите криптоборси), както и инвестицията от Digital Currency Group в Silvergate Bank, банка, отворена към криптовалутите.