Ноу-хау: Проследяват зеленчуците с блокчейн

Най-големият в света търговец на дребно - Walmart вчера публикува съобщение до доставчиците си на листни зелени продукти,

с което ги е уведомил че до септември 2019 г. имат възможност да се присъединят към разработената съвместно с IBM блокчейн система за проследяване и оптимизиране на доставките (IBM Food Trust network). Това съобщи coindesk.com.

И търговците, и потребителите знаят че снабдяването с пресни зеленчуци, особено листни, е огромно предизвикателство към момента. 

Децентрализирана система за проследяване от източника до потребителя (end-to-end), при която потребителя може сканирайки етикета да види от къде и  кога са събрани предлаганите му зеленчуци е като революция в бранша. 

Walmart имат вече известен опит с проследяването на продукти от свинско месо в Китай с тази система. Въвеждайки я повсеместно получават сериозно конкурентно предимство( не че им е жизнено важно, но пък е важно за потребителите им).

Вероятната следваща стъпка би била въвеждането и за всички хранителни продукти – това звучи почти като мечта. Потребителят би могъл да знае от коя ферма точно и кога точно е ескпедирана стоката, която купува! 

Много е вероятно да се появят и конкурентни на IBM доставчици на такава услуга, и други търговски вериги да използват тази иновация.

Истинският децентрализиран блокчейн може да навлезе дълбоко в индустрията и търговията в близкото бъдеще!