Бургаски ученици с голямата награда от 5000 лв. в конкурса Млад иноватор

Журито от първия национален конкурс „Млад иноватор“ отличи като победител отбора на учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас.

Идеята „Shopping energy” на екипа от град Бургас се пребори на финала с още шест отбора и грабна голямата награда – реализация на проекта в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците.

Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.

На второ и трето място се класираха отборите на СУ „Стоян Заимов“ от Плевен и СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен със съответните проекти “Компостирането като наша мисия” и Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. Те получиха лична стипендия за всеки от участниците, грамоти, купи и подаръци.

На четвърто и пето място съответно се класираха учениците от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански с проекта си за пчелен апископ и учениците от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин с проекта си за ECO SPOT зони. Отборът на второ място получи и финансиране в размер на 1000 лв., а отборите от трето до пето място също получават финансиране за реализация на проектите си в размер на 500 лв. всеки.

„Ние от PostScriptum Ventures смятаме, че светът се нуждае от млади хора, които да допринесат за трансформацията към по-зелено и устойчиво бъдеще. Самият факт, че в първото издание на конкурса се включиха над 900 ученици от цялата страна, е успех. Успяхме да провокираме мисленето на децата към креативни, иновативни идеи и практични решения за по-добра среда на живот. Изборът беше труден, но решихме голямата награда да връчим за проекта „Shopping energy”, защото смятаме, че той най-бързо може да бъде реализиран и да окаже въздействие сред най-много хора. Благодарим на всички, които участваха и се надяваме, че следващата година ще имаме още по-добри резултати“, коментира управляващият мениджър на PostScriptum Ventures Димитър Енчев.

В категорията за рисунка, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще журито, заедно с педагог по изобразително изкуство, класира десет от общо над 500 рисунки. Всяко дете от класиралите се на финал спечели грамота за участие, 100лв. лична стипендия, както и награда от DaVinci. Част от творбите ще бъдат изложени през месец март в TechnoMagic Land в София.

„За нас беше важно да осигурим престоя и участието на всички финалисти от конкурса „Млад иноватор“ в София за финала, защото освен наградите, те имаха възможност да се запознаят с други ученици със сходни интереси от България, да обменят опит и контакти с менторите.“, отбелязва Димитър Енчев.

Националният конкурс „Млад иноватор“ се организира от инвестиционния фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Организаторите планират да продължат инициативата и следващата година като удвоят бюджета.