Криптоферма в Българово откраднала ток за 70 000 лв.

33-годишен бургазлия е задържан за срок до 24 часа от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас по образувано досъдебно производство за кражба на електрически ток.

Криминалистите и специалисти от EVN  - Бургас извършили проверка в наето от бургазлията двуетажно помещение, разположено на ул. «9-ти септември» в Българово, тъй като сметките за ток били значително по-големи от обичайното.

В помещението са намерени и иззети 75 майнъри за различни криптовалути /45 «копача» за биткойни и 30 за друг вид круптовалута/, множество видео карти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. 

Служителите от EVN констатирали неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, в следствие на което дружеството е ощетено в значителни размери /по предварителни данни се касае за близо 70 000 лв. месечно/.

Бургазлията отказал съдействие на полицейските служители и направил опит за осуетяване на полицейската проверка на наетото от него помещение. Задържан е за срок от 24 часа. 

Майнърите са иззети по образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава под прякото ръководство и наблюдение на Бургаска районна прокуратура.