A Data Pro отваря офис за 50 души в Бургас

Компанията за изнесени бизнес процеси и аутсорсинг A Data Pro ще отвори през пролетта нов офис за 50 души в Бургас. 

От дружеството вече са започнали да търсят служители, като основно има нужда от софтуерни разработчици, както и бизнес анализатори с английски, немски, френски и азиатски езици. 

В момента в A Data Pro работят над 550 души, като до края на годината те трябва да станат над 600. Самият бургаски офис също се очаква да бъде запълнен като капацитет до края на 2021 г., а след това е възможно допълнително разширение.

Така A Data Pro, която се занимава основно с разработки по проекти за други компании - т.нар. ITO услуги - вече ще има присъствие в пет града в страната. Освен в Бургас тя има служители в София, Пловдив, Велико Търново и Враца.

Отварянето на новия офис на A Data Pro е втора "морска" новина от българския IT сектор в рамките само на месец - през декември най-голямата софтуерна компания в България - Paysafe, обяви, че ще отвори офис за 200 души във Варна. 

И в двата случая компаниите казват, че те ще могат да бъдат ползвани и от настоящи служители в другите градове, в крак с тенденцията за "работа отвсякъде". Така малко по малко IT компаниите търсят все по-често разширение и извън София, където продължава да се наблюдава свръхконцентрация.

В момента 90% от служителите на A Data Pro работят дистанционно, но все пак има и такива, които предпочитат офиса, казват от дружеството. "Ролята на офис пространството се променя, но остава част от ДНК-то на една компания. Трябва да изоставим представата за офис като за пространство, оборудвано с работни станции. Все повече компании възприемат и трансформират офис пространствата си като място, където можеш да срещнеш колегите си, да създадеш партньорства, да обсъдиш и реализираш идеи", коментира пред "Капитал" Милена Илиева, HR директор в A Data Pro.

"Надяваме се още в рамките на първата година и половина да запълним капацитета на офиса. Очакванията ни в дългосрочен план са числото да расте, защото сме убедени, че Бургас има потенциал да предостави качествени млади хора", добавя Илиева.

Освен като брой хора компанията, изглежда, е пораснала и като приходи през миналата година. Финансовият отчет за 2020 г. все още не е готов, но за първото полугодие A Data Pro е отчела 4.5% ръст на приходите и 17% по-ниски разходи, отколкото първоначално са били планирани. За 2019 г., последната налична в Търговския регистър, дружеството "А Дейта Про" има 20.3 млн. лв. приходи.