Ето кои са бургаските партньори в V-ти кръг на CodeIT

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ИТ гимназията партнират на предстоящия МАРАТОН

Тази неделя стартира V-ти кръг на Международния конкурс по програмиране CodeIТ, организиран от Мусала Софт. 

Патрони на предстоящия МАРАТОН са проф. д-р Инж. Сотир Сотиров, Заместник ректор в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас и Димитрина Тодорова, директор на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, Бургас.

Класирането в изминалия IV-ти кръг е: I - Мартин Копчев (Габрово), II - Виктор Кожухаров (Русе), III -  Емил Инджев (Русе). Класирането при младежите е: I -  Веселин Маркович (Варна), II - Георги Илиев (София), III – Борис Ангелов (София).

Специалните награди от партньорите на състезанието Cougar и Prestigio след края на IV-ти кръг получават  - Михаил Михалев (Габрово), Биляна Инджева (Русе), Даниел Трополинов (Велико Търново). 

Предстоящият V-ти кръг е от типа "МАРАТОН“ – започва на 28 март (неделя) и завършва на 18 април (неделя).

"От името на преподаватели и студентите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ искaм да поздравя участниците в поредното издание на CodeIT. Бъдете устремени и не се отклонявайте от голямата цел да станете добри специалисти. 

Искам да изкажа и най-искрената си подкрепа на организаторите на това вдъхновяващо състезание и да им пожелая все така упорито и сърцато да подкрепят мислещите млади хора в IT областта.“ – се обърна към състезателите проф. Сотир Сотиров

"Истинските създатели на технологии днес са предизвикани да стартират процеси на жизнена промяна в ежедневието на човечеството. Аз съм сигурна, че повечето от тях са сред вас – целеустремени и работещи усилено в сферата на програмирането. 

Надявам се да вплетете човешките ценности в програмираните си творения и да построите дигиталната трансформация на света в рамките на жизнения си път. Това е голяма отговорност, но и невероятно креативна и уникална възможност пред вашите поколения.“ -  допълни Димитрина Тодорова.

CodeIT няма възрастови ограничения за участниците, но основната група състезатели  са ученици и студенти с интереси в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от национални и международни олимпиади. 

Конкурсът протича ежегодно в 6 предварителни онлайн рунда и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещите образователни институции в България.

CodeIT протича в 6 задочни (online) кръга:

• Три кръга "СПРИНТ", всеки от които включва 5 "бързи" задачи. Този вид задачи са обвързани с намиране на точен резултат за всяко едно задание;

• Три кръга "МАРАТОН", всеки от които включва 1 задача. В този тип кръг се търси оптимален за решение на заданието резултат;

През месец юни се провежда финалният присъствен кръг, в който участват дванадесетте най-добри състезатели през сезона.

Различните кръгове се редуват регулярно всеки календарен месец, като началото на състезанието е през октомври. Разнообразието от задачи/кръгове цели да постави участниците в различни ситуации и да им даде възможност да демонстрират пълния диапазон от своите знания и умения по програмиране.