Божанов: Руските хибридни атаки идват най-често през Фейсбук

Голяма част от Европа и България не обръщаше внимание на дезинформацията за войната в Украйна. Отчита се 3-4 пъти увеличение на хибридните руски атаки от началото на инвазията в Украйна.

Това е ясен инструмент за влияние, особено в държавните с руско влияние, заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

„Дезинформацията се открива по целия спектър от източници на информация. По-интересното е по какви канали достига до България. Това става най-често през Фейсбук чрез тролски акаунти. Фейсбук обаче не вижда проблем, затова ние предложихме редица мерки, които да ограничат дезинформацията“, каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

„Целият инструментариум на Кремъл включва различни сфери на влияние и разпространение на дезинформация. Имаме една много добре подредена система. Има партии, бизнеси и портали, които влияят пряко на страната ни“, посочи Стефанов.

„Ние имаме правна рамка срещу дезинформацията. За да могат, обаче да работят институциите, записахме противодействие на дезинформацията и хибридните атаки, но това трябва да бъде координирано между различните служби в България. За да има резултат трябва да има постоянен натиск“, подчерта Божанов.

„България стои в периферията на борещите се държави с дезинформацията, изпълнили сме минимално, това което ЕС предлага. След инвазията в Крим ЕК направи звено, което се бори с дезинформацията. Трябва да сме наясно, че хибридните атаки успяват в завладените държави и борбата с тях не е лесна“, подчерта Руслан Стефанов.

Бившият министър на електронното управление коментира и листите на ПП-ДБ за изборите: „Все още те не са финализирани. Това ще стане до края на седмицата“, каза той.