Кои са най-големите киберзаплахи у нас

Схемата, известна като "Сменен IBAN" и други подобни фишинг атаки са основните киберзаплахи пред българските потребители този месец сочи прогнозата на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП със съдействието на КиберКлуб. 

Ежемесечната прогноза се определя на базата на реални киберпрестъпления и инциденти на национално и международно ниво, съобщи БНТ.

Измамната схема позволява на киберпрестъпниците получават достъп до служебния Ви имейл най-често чрез фишинг съобщение, след което анализират водената комуникация с Вашите партньори с цел подмяна на IBAN-а, по който трябва да изпратите или получите поредния паричен превод. Това е възможно чрез придобиването на неоторизиран достъп до електронна пощенска кутия на една компания или на неин служител.

Как да се предпазим от киберизмами коментираха в студиото на "Говори сега" Владимир Димитров, началник на Сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП и експертът по киберсигурност Ясен Танев.

"На практика схемите не са нови. Става въпрос за 10-15 киберпрестъпления, които разследваме. Най-големи проблеми за нас, е например престъпленията тип "сменен IBAN", които се извършват от организирани групи в Северна Африка. 

За съжаление, всеки 3-4 дни имаме различна пострадала фирма. Фирмите са от различен калибър, губят по 20 000, 30 000, 50 000 евро. Лошото е, че веднъж годишно имаме фирма с по няколко милиона загуба", каза Владимир Димитров.

"Ако вие не се пазите, ако не се оглеждате като пресичате или ядете боклуци от земята, вероятно ще влезете в спешно отделение. С интернет е същото и който не пази цифрова хигиена, страда. 

Това, което правим с ГДБОП, е, че се обръщаме към всички хора, които страдат или могат да помогнат, с призив да си разменяме информация и да си помагаме. И когато имаме нужда от някой, който да валидира, да се обръщаме към ГДБОП", каза Ясен Танев.