Български фирми губят хиляди евро от фишинг атаки

Огромни щети понасят български компании, които стават жертва на финансови измами с подменен международен номер на банкова сметка.

Най-разпространеното в момента киберпрестъпление у нас, от което са засегнати стотици български фирми, е фалшиво съобщение за смяна на IBAN.

Това съобщи във Варна старши комисар Владимир Димитров, началник на дирекция "Киберсигурност в ГДБОП, който изнесе лекция пред студенти във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

Почти на всеки 3-4 дни има български фирми, които страдат от подобно престъпление, и биват ощетени с десетки хиляди евро. Индикатор за извършване на подобно престъпление е искане от страна на техния контрагент да бъде сменена тяхната банкова сметка, обясни Димитров.

Със смяната на IBAN-а компанията изпраща парите не на контрагента си, а на банкова сметка контролирана от финансови мулета", каза още експертът, цитиран от БНР.

По думите му в схемата се включват северноафрикански организирани групи, които постигат целта си в резултат на фишинга, който стресира потребителя със съобщения за изискване на незабавни действия.

Той уточни, че в страната ни има добри специалисти в тази сфера, т.нар. "бели" хакери, които противодействат на киберпрестъпниците. Вече е достигнато и до извършителя на десетките заплахи до български училища у нас, той е извън България, но заради разследването локацията не беше уточнена.