Старт на 8-то издание на Burgas Game Jam

Днес стартира осмото издание на хакатона „Бургас гейм джем“ (Burgas Game Jam) и ще продължи до 28 януари. Тази година негови домакин е Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, след като предишните издания бяхав експоцентър Флора.

На официалнотооткриване присъства зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Вече е обявена и темата, но тя не може да бъде публикувана следващите 12 часа. След това участниците имат възможност да сформират екипи. В отборите ще се комбинират хора с идеи за сюжета, сценаристи, дизайнери, програмисти, изпитатели, game ентусиасти, любители и професионалисти.

Превърналото се в традиция ежегодно събитие е част от световната поредица Global Game Jam, от чието основаване през 2009 г. досега са създадени близо 80 хиляди игри в 131 държави. През миналата 2023 г. в събитието са се включили 800 локации в 108 държави, в които са били регистрирани общо 40 хиляди участници, създали 7600 игри.

Една от основните цели на инициативата е чрез игри да даде възможност на хора от всички възрасти да учат, експериментират и създават заедно. Участниците работят в екипи, като получават конкретно задание - тема, която е обща за цял свят, и разполагат с максимум 48 часа, за да измислят игра. Тя може да е дигитална, настолна или физическа.

Събитието няма състезателен характер. Победители са всички, които подадат прототип на играта на сайта на Global Game Jam съгласно изискванията. 

Организаторите от „Бургаслаб“ са подготвили за всички участници тениски и подаръчни комплекти, а за всяка отличена игра е предвидена и изненада от партньори на организаторите.