Наградиха екипажа на «Обзор», спасил десетки мигранти в Егейско море

Наградиха екипажа на гранично-полицейския кораб „Обзор“. Поводът за тяхното награждаване е действията им по спасяването на десетки животи на мигранти в Егейско море. Събитието се състоя в клуба на моряка в Бургас. 

То бе организирано от Националното доброволческо сдружение за морско спасяване „БУЛСАР“ със съдействието на местната структура на „Съюза на моряците ветерани“.

Наградата бе връчена на Александър Бонев, който е командир на героичния кораб. Той и неговите колеги са участвали в операция „Посейдон“, която е била ръководена от агенция ФРОНТЕКС. Мисията им е продължила от периода на 1 ноември до 27 декември. Нейната цел е била да охраняват европейската югоизточна морска граница и да се подпомага гръцката брегова охрана.

По време на мисията 28-членният екипаж извършва 52 операции, при това само в тъмната част на денонощието. При тях са открити общо 1040 човека, плаващи в 19 лодки. Една трета от спасените са деца, някои от които на възраст под 1 година.

Моряците от кораба "Обзор" поставят рекорд при изпълнението на подобни мисии. За една нощ те откриват четири лодки с 254 души в тях. 104 от тях са деца, а най-малкото е само на един месец.

Специални гости на събитието бяха Красимир Стойчев, зам.-кмет по Финанси, бюджет и икономика и кметът на община Бургас Димитър Николов.