Съвременното морско наблюдение спасява при корабокрушение 

Проектът „Интегрирано българско морско наблюдение” e финансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Бюджетът му е 240 000 евро, като 190 000 от тях се осигуряват от ЕК, чрез фонда „Морско дело и рибарство“. Това каза изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" - к.д.п. Живко Петров. 

Основната цел на проекта, която e постигната в рамките на партньорството, е извършеното проучване за определяне на нуждите за подобряване на на морското наблюдение. 

Чрез него могат да бъдат предотвратени много катастрофи и други инциденти в морето. Кораби и екипажи се спасяват благодарение на взаимодействието на отделните служби. 

Анализът на картината на корабоплаването помага много на всички в морето. Това обаче е осъществимо само чрез използването на различни технически средства, стана ясно от лекторите и коментарите на специалистите по време на заключителната конференция, която се проведе в Бургас. 

Бъдещите възможности и последващите стъпки за развитие на концепцията CISE на национално ниво бяха представени от Юлиян Марков, директор на дирекция „Морско дело и рибарство”, Министерството на земеделието, храните и горите. Координатор на проекта е Изпълнителна агенция „Морска администрация”, с партньори: Главна дирекция „Гранична полиция”, Агенция „Митници”, Военноморските сили, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. 

Изяснени са правните и техническите проблеми пред интегрирането на съществуващите национални системи за наблюдение на морските пространства на Република България. 

Наред с това са изготвени оценка на съществуващите системи за морско наблюдение в страната и проучване относно обмена на данни между изградените към момента системи. Резултати ще послужат като подготовка на бъдещ тестови обмен на информация между националните системи.