Рибен бос от Царево: Процедурите са сложни в България

Радосвет Радев на гости на рибопреработвателното предприятие „Лимнос“

Председателят на БСК Радосвет Радев направи двудневна обиколка на градовете Царево, Бургас, Варна и Добрич, където се срещна с местните кметове и с членове на БСК. При посещението си в Царево и Бургас Радосвет Радев бе придружаван от Жорж Дерелиев - председател на Търговско-индустриална камара (ТИК) – Бургас, и Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК- Бургас.

В рамките на двудневната си визита в района на Черноморието Радосвет Радев посети и две фирми, членове на БСК – "Лимнос-Георги Пейчев" ЕТ – Царево, и „Керамика Бургас“ АД – гр. Бургас, където разгледа производствените бази и разговаря със собствениците на компаниите – Георги Пейчев и Светлин Куртлаков. И двамата бизнесмени поставиха като основни проблеми пред дейността си тромавите административни процедури и липсата на работна ръка.

Фирма „Лимнос“ преработва над 60 вида черноморска, океанска и средиземноморска риба, като приготвя осолена, маринована, замразена, пушена и веяна риба. Със собствения си риболовен кораб "Приятел", чийто капитан е, Георги Пейчев лови само цаца. Част от останалата прясна риба изкупува от местни рибари, друга внася от Гърция и Норвегия. 

Продукцията е предназначена изцяло за българския пазар, въпреки че фирмата отговаря на всички европейски изисквания по отношение на хигиената и качеството, и има право да изнася в страните от ЕС. Георги Пейчев се е отказал да го прави, заради усложнените процедури. Риболовецът дава пример с Гърция, където само за 50 минути могат да се получат всички необходими документи и сертификати за износ на рибата, а в България и цяла седмица не е достатъчна.