Две години лишаване от права за ЧСИ Тотко Колев 

Две дисциплинарни производства са образувани по случая с либийския танкер Бадр в Бургас

По случая с либийски танкер „Бадр”, който беше задържан в Бургаския залив, и частния съдебен изпълнител Тотко Колев вече има образувани две дисциплинарни производства, като едното се обжалва пред ВКС. Това е обяснил председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, информира bTV.

Наложеното наказание е 2 години лишаване от права, но Камарата смята, че е професионално да се изчака съдебното решение. Другото производство е в процес на администриране пред дисциплинарната комисия.

Срещу частния съдебен изпълнител, продал либийския кораб, беше образувано досъдебно производство. Танкерът, собственост на либийска държавна компания, беше арестуван преди повече от година, а в края на миналата – екипажът и флагът му бяха сменени. 

Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си, като е действал в интерес на българско дружество.

Жалбата срещу действията на Тотко Колев не е била подадена до Камарата на ЧСИ, а до Министерството на правосъдието. Така представителят на либийската страна е сезирал само министъра на правосъдието. След това Цецка Цачева е поискала образуване на дисциплинарно производство, уточни Георги Дичев.

От Камарата също са извършили проверка в кантората на Тотко Колев, но заради двете разследвания подробности не могат да се огласяват.