К.д.п. Дойчин Дойчев: Нашите моряци са най-ниско платени

Сега обаче се наблюдава възраждане на професията

Проблемът с кадрите в морския бранш е световен, не само български. Това е обективен процес, но се опитваме да внесем промяна в него, коментира пред БНР-Бургас капитан далечно плаване Дойчин Дойчев. Той посочи, че у нас съществен фактор, който влияее, е икономическото ни развитие-от индустриална държава към реиндустриализация, което се е отразило неизбежно и на морския бранш, коментира той:

„Нивото на морската индустрия при съществунането на параходство „БМФ“ и „Океански риболов“ в стария му вид беше едно, сега е съвсем друго, но международното корабоплаване е основната индустрия, на която се крепи световната икономика-над 92% от транспорта на световната търговия се извършва по море.“

Недостиг на кадри има в световен мащаб, особено квалифицирани. Според Дойчев с обикновени курсове филипинци  и представители на африканските държави са наложени като търсени кадри, защото издържат много време по море и са ниско планени.

„Моето наблюдение е,че няма по-ниски заплати от тези на нашите моряци като изпълнителски състав. В момента обаче се наблюдава възраждане на професията“, коментира още Дойчев. Той е част от екипа на бургаското Морско училище, където се стремят да обучават квалифицирани кадри.