Ретрофото: Някога, когато Бургас бе център на българското корабостроене

Понякога само с една снимка могат да се кажат много неща.

Този кадър, наскоро станал част от дигиталния архив на „Морски вестник“, е твърде красноречив. 

Не знаем кой е авторът на снимката, но определено той е избрал изключително подходяща позиция, за да ни покаже как през средата на 60-те години на миналия Бургас се утвърждава като един от центровете на българското корабостроене.

„Морски вестник“ направи консултация с читателя от Бургас - колекционера Георги Гаджалов и с негова помощ се опита да разчете интересната картина. 

Виждаме първата позиция на Корабостроителния завод „Илия Бояджиев“  (наричана тогава Първи район), който по-късно, през 70-те години на ХХ в.  е преместен в кв. „Победа“ (Комлука).

Безспорно е това, че в центъра се откроява единият от 150-местните пътнически кораби за крайбрежно плаване (хидробуси) проект 547 на Института по корабостроене - Варна (главен конструктор инж. П. Богданов): „Асен Йорданов“ (1966 г.), „Янко Костов“ (1967 г.), „Атанас Димитров“ (1969 г.) и „Теохар Бакърджиев“ (1969 г.). Вляво се откроява мачтата на единия от риболовните сейнери проект 554 на Конструкторското бюро на КЗ „Илия Бояджиев“ (главен конструктор инж. П. Богданов): „Пионер“ (1963 г.) и „Чавдар“ (1964 г.)

Вдясно от носа на хидробуса виждаме и един речен тласкач за Параходство БРП. Цяла серия от корабни корпуси, които не си приличат един с друг, ни напомнят за производствената гама на тогавашната корабостроителница на Бургас. 

По това време тук се строят кораби за търговското ни корабоплаване в Черно море и на река Дунав, за морския ни риболов, за военния ни флот.

Снимката е достатъчно интересна и с това, което се вижда на заден план. На практика от него не е останало много… И не бива да го забравяме. Така, както не бива да забравяме това, което сме написали в заглавието!