МО купува два кораба «минни ловци» за 2 млн. евро 

Два кораба "минни ловци" купува Министерството на отбраната за Военноморските сили. Общата им стойност е почти 2 млн. евро. 

Доставката им пък е с прогнозна стойност 2 млн. лева без ДДС. На 6-ти декември Народното събрание ратифицира договора между правителството на България и на Нидерландия за закупуване на минен ловец „Мааслуис” и „Хелевутслайс” от клас „Трипарти“. 

Три дена по-рано – на 3-ти декември Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставката им от пристанище Ден Хелдер в Кралство Нидерландия до пристанище Варна. 

Договорът е подписан на 7 ноември т.г. от нидерландска страна, а на 11 ноември - от българска. 

Придобиването на минните ловци е част от реализирането на проект за доразвиване на способности за противоминна война, разработен по изискванията на „Ръководство за проектно управление в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия".   

В резултат на изготвения в Министерството на отбраната военно-икономически анализ бил направен изводът, че придобиването на двата минни ловци ще повиши значително способностите на Военноморските сили за водене на противоминни операции и е икономически целесъобразно. 

По силата на Договора българската страна следва да заплати сумата от 1 996 000 евро за придобиване на двата кораба, които според договора „не са в оперативно състояние от 2009 г.“. В поръчката за транспортирането им, освен всичко останало, е пояснено, че изпълнителят трябва да  проектира и изработи фундаменти за разполагане на корабите на борда на транспортния кораб. 

Двата кораба са със следните данни: водоизместване - 536 тона (528 тона празен); дължина - 51.5 m (169 ft); ширина - 8.96 m (29.4 ft); височина: 18.5 m (61 ft); газене: 3.6 m (12 ft).