Учениците от Морското ще стажуват на ферибот и на кораба Св. Анастасия

Предстои ремонт на общежитията, оборудване с нови работилници и противопожарен тренажор

Модернизирането на Морското училище в Бургас ще продължи през тази година с ремонт на старото и занемарено общежитие. Днес кметът Димитър Николов разговаря по този въпрос с директора на учебното заведение Христина Жабова и капитаните, които са в училищното настоятелство.

След като миналата година Община Бургас придоби гимназията по морско корабоплаване от държавата и започна да модернизира базата и учебните й програми, се увеличи значително и интересът към нея на ученици от цялата страната. Това налага и обновяване на училищното общежитие, което ще се осъществява поетапно и ще стартира от първия етаж. Целта е той да бъде готов и да приеме първите възпитаници на гимназията още през септември.

„Полагаме много усилия не само да върнем славата на морското ни училище “Св. Никола”, но и да въведем актуални специалности, както и нови форми за обучение“, заяви кметът Димитър Николов.

Още тази година Гимназията по морско корабоплаване и риболов ще бъде оборудвана с нови работилници и противопожарен тренажор. Те ще осигурят на бъдещите моряци практическото обучение по поддръжка и ремонт на корабните машини и механизми, работа с корабния такелаж и тренировки по обезвреждане на аварийно възникнали пожарни ситуации.

Търсят се варианти за оборудване и с тренажор за базова морска подготовка, и със спасителна лодка.

„Днес с капитаните, които са в училищното настоятелство говорихме и за възможността, част от подготовката на бъдещите моряци да бъде на ферибот и на общинския кораб „Анастасия“, обясни кметът.

Учебната програма на бъдещите моряци ще бъде осъвременена с теоретична и практическа подготовка и получаване на сертификат за степен „рулеви“ и за „моторист“, а след година стаж и за квалифициран „моряк палуба“ и квалифициран „моряк машина“. В момента възпитаниците на Морското училище се обучават в специалностите “Корабни машини и механизми”, “Корабоводене – Морско” и “Митническа и данъчна администрация”.