Учениците от иновативната паралелка на Морското с предимство при кандидатстваве във ВВМУ Н.Й.Вапцаров

Висшето военноморско училище приема учениците от ,,Корабоводене и КММ" на обучение на летен морски лагер

След по-малко от две седмици възпитаници на Морската гимназия ще участват и в летен морски лагер във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Лагерът ще се проведе от 22 до 26 юни. Осмокласници от иновативната специалност „Корабоводене и  Корабни машини и механизми“ ще бъдат настанени в студентското общежитие на ВВМУ.

Ще живеят и ще се хранят заедно с курсантите и ще пребивават облечени с новите си униформи. 

По време на лагера те ще се обучават в четири направления – гребане, морско дело, видеозаснемане с дрон и базови умения по управление на кораб. 

За уточняване на програмата в Бургас пристигна кап. I ранг проф. Калин Калинов - зам.-началник на ВВМУ, който се срещна с инж. Христина Жабова - директор на Морското училище и кап. инж. Пламен Симеонов - зам.-директор.

Учениците ще останат с много впечатления и нови знания по време на практиката. Те ще изучават устройството и оборудването на гребно ветроходна лодка, ще наблюдават звездното небе и учат астрономия, ще вързват морски възли, ще практикуват гребане и ще имат стрелкова подготовка във виртуално стрелбище , както и тренировки на тренажори по управление механизмите на кораба. Ще проведат и учебно  плаване с яхта.

По време на престоя си учениците от Бургас ще бъдат зрители на постановката „Любов по време на карантина“, създадена от курсантите на ВВМУ.

От Висшето военноморско училище ще получат униформени шапки и специални бележници, за да си водят записки.

След завършване на курса ще получат сертификат и ще получат талон за предимство при кандидатстване във ВВМУ.

Обучението ще има и втори етап, който ще се проведе в Бургас между 1 и 11 септември с преподаватели от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г.

От 1 септември гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.