Морски фест «На борда» ви очаква във Флората в Бургас

Морски фест "На борда" ще бъде част от богатата програма на Етно хендмейд  уикенда, който организира Община Бургас тази седмица.

Събитията, включени във феста, ще се провеждат в Експозиционен център "Флора". Ще има изложби, концерти, пиратско шоу, пленер на открито, морски работилнички, бодиарт и др.

Още в първия ден на  Морски фест "На борда" от 18.00 часа ще бъде открита впечатляваща изложба в зала 2 на Експозиционен център "Флора", където ще бъдат показани сантиментални вещи, оборудване и документи на капитани от Клуб на моряка-ветеран Бургас.  Участие ще вземат и РИМ Бургас, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов, Южно-български морски образователен център,  личен принос ще имат също така видни представители на морския бранш в Бургас.

Вторият ден обещава много музика и добро настроение. Точно в 11.00 часа  ще бъде  открит концертът "Морето съществува", с участието на  малки бургаски таланти.Възпитаниците на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - Бургас  ще представят в специална шатра своето училище.

Специално за малчуганите е Пиратското шоу с Алекс и Гери в 12.00 часа, в което ще участват актьори от Държавен куклен театър - Бургас.

Ако не сте опитвали да играеете ръгби, можете да го направите по време на Морския фест, който е част от първия тематичен уикенд, организиран от Община Бургас - Етно хендмейд уикенд. Състезателите от ръгби клуб "Моряците" ще бъдат на разположение и ще демонстрират тънкостите на този зрелищен спорт.

В съботния ден всички малки и големи посетители ще могат да се научат как да правят различните морски възли.

В 18.30 часа е предвиден концерт "Морето! Най-голямото събитие!" с  участието на хора към клуб "Маяк" на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Бургас, известни местни изпълнители и поети. Участие със свои стихотворения ще вземе 85-годишният Христо Бондоков. Завършил е МЕИ, София, профил "Двигатели". Работил, плавал и летял като корабен механик и авиационен инженер.

По време на концерта ще бъдат обявени тримата финалисти на фотоконкурса "Морето...", обявен две седмици по-рано. Участие взеха над 30 фотографи-любители.

В неделя ще има безплатни работилнички за деца. Там малчуганите ще могат да рисуват с пясък истински морски съкровища, и да правят фигурки на морски обитатели от пластилин, вълна и други художествени материали.

Същият ден е предвиден и пленер на открито на тема "Морето! Най-голямото събитие!" със скулптора и художник Атанас Стоянов в 11.00 часа и боди арт на морска тематика с талантливата Теодора Калчева в 12.00 часа .

Морският фест "На борда" застава и зад една благородна кауза - да се осигури възможност за закупуване на ново професионално пиано за бургаския талант Костадин Мартинов Кошничаров, възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", носител на престижни отличия от национални и международни прояви.