Морски фест «На борда» започна с истории за пирати и спасяване на кораби /снимки/

Стари морски вълци и невероятните им преживявания сред бушуващите вълни се превърнаха в магнит за публиката на първия морски фестивал „На Борда”, който бе открит тази вечер в експо център „Флора” – Бургас.

Разказите на капитаните далечно плаване и радиографистите припомниха какво е да оцеляваш без модерни технологии и далеч от брега. Морските хора бяха представени от журналиста Ирина Генова, която написа и издаде книгата Капитаните преди една година.

На откриването на фестивала присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, народният представител Ивелина Василева, зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт в община Бургас Диана Саватева, изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов, членове на Клуб на моряка, ученици и граждани.

В почивните дни на експо център „Флора” всеки може да види безплатно оборудване и документи на капитани от Клуб на моряка-ветеран Бургас. Също различни морски възли, дело на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов.

 „За мен е чест да бъда тази вечер на борда заедно с Вас. Едно от най-запомнящите се изживявания е да си в компания на моряци и да слушаш техните истории. Истории за силни характери, смели борби, силни ветрове и бури, много решени проблеми. И от друга страна уникален хумор, огромни риби, морски чудовища. Съчетание на много мъжество, храброст, всеотдайност и огромен човешки дух”, каза областният управител Вълчо Чолаков. Той отдаде поклон пред труда на морските хора и пожела на учениците да следват пътя на старите моряци и да се учат от тях.

Зам.-кметът по култура и туризъм поздрави авторите на идеята за фестивала. 

„Това издание е първо, но съм убедена, че няма да бъде единствено. Сигурна съм, че събитието ще е много успешно, защото отгръща страницата на една история, без която Бургас не би бил истински град – историята на морето”, каза Саватева.

Сред участниците, дошли да споделят своя професионален път, беше 89-годишният Светослав Боснов, който има две околосветски пътешествия. Той е плавал до всяко кътче на планетата, до което може да се стигне по вода и е награждаван за спасяването на кораба „Преслав” в Адриатика.

Капитан далечно плаване Христо Мушков, който бе капитан на първия кораб с български екипаж, отвлечен от сомалийски пирати през 1998 г., разказа част от приключението, завършило с хепиенд.

Синът му Тодор Мушков е старши рулеви на френския танкер Лимбург, който бе взривен през октомври 2002 г. от лодка камикадзе с 400 кг тротил до йеменското пристанище Мукала. 

Той разказа как с още 11 души скачат от носа на танкера от 21 метра височина, за да се спасят.

Гост на фестивала бе и капитан далечно плаване Неделчо Донев.

През 1998 г. той преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км/ч на пристанище Кандла, Индия. 16 големи кораби, като неговия, били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, дошла от океана, убила 14 500 души.

За славните години на Океански риболов разказа инж. Васил Стоянов, който свързва живота си с предприятието от 1971 г. Започва от IV механик и стига до главен механик на траулер.

Гост бе и вахтен механик Николай Димитров, който е единствения оцелял, когато на 3 януари 2008 г. българският кораб "Ванеса" потъна в ледените води на Азовско море. 

Морякът издържал десет часа и половина във водата. В джобчето на гащеризона си механикът носи малка икона на св.Николай Чудотворец, която се предава в рода му повече от 100 години.