Станция за мониторинг на околната среда заработи в пристанище Бургас

Мобилна автоматична станция за мониторинг в реално време, която измерва параметрите на морската вода и на въздуха, е инсталирана в пристанище Бургас.

Специализираното модерно оборудване за наблюдение на състоянието на околната среда е закупено в рамките на проект ECOPORTIL.

След проведени през последните месеци редица обучителни семинари по устойчиво управление на околната среда на пристанищата, проектът приключи успешно със заключителна конференция, която събра онлайн партньорите по проекта от България, Гърция, Кипър и Албания. Организатор на форума, на който бяха представени резултатите от тригодишната работа на експертите, беше Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.  

 „Минаваме през трудни времена – пандемията от Covid-19, но благодарение на всеобщите ни усилия успяхме да се справим с всички предизвикателства“, заяви зам. генералният директор на ДППИ и ръководител на проекта Александър Александров. 

Той представи новото оборудване и софтуер за мониторинг на околната среда, инсталирани в пилотното за проекта пристанище Бургас. Александров презентира и специално разработеното уеб приложение за мониторинг на данните и поддръжка на оборудването.

„ECOPORTIL ни даде голяма възможност да си сътрудничим и да допринесем за развитието на регионите в обхвата на проекта. Оптимист съм и съм сигурен, че ще имаме възможности за по-нататъшно сътрудничество и за реализация на други значими проекти“, категоричен беше проф. Хризостомос Стилиос от Янински университет, Гърция – водещ партньор по проекта.