Ученици от Морското ще се обучават в Южнобългарския морски образователен център 

Възпитаници на Морската гимназия в Бургас вече ще се обучават и в базата на Южнобългарския морски образователен център. 

Там гимназистите ще изучават направлението „Основна подготовка по морска безопасност“ (Basic Safety Training), включващ курсовете „Лична безопасност и социални отговорности“, „Пожарна безопасност и борба с пожари“, „“Техники за оцеляване на море“ и „Елементарна първа помощ“, според Наредба N6 на Изпълнителна агенция “Морска администрация“.

Споразумението за обучението на учениците бе подписано от директорът на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ /ПГМКР/ инж. Христина Жабова и к.д.п. Георги Събев, управител на Южнобългарския морски образователен център /ЮБМОЦ/.

Освен собствената база, Южнобългарския морски център ще осигури и преподавателите, които ще водят курсовете на учениците от Морското. След завършване на обучението оценяването на курсистите ще се осъществява от преподавател на ЮБМОЦ и преподавател на ПГМКР „Свети Никола“. С цел по-доброто сътрудничество между Обучителния морски център и гимназията, центърът ще излъчи свой представител в училищното настоятелство на Морското училище.

Курсовете по „Основна подготовка по морска безопасност“ (Basic Safety Training) ще се извършват под наблюдението и одобрението на ИА „Морска администрация“ – Дирекция Бургас.

Само преди две седмици Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" подписа договор с холандската компания „VSTEP BV“ за закупуване и доставка на морски симулатор „NAUTIS Desktop“ за по-добрата и квалифицирана подготовка на своите възпитаници.

Това, наред с откриването на новата специалност „Експлоатация на пристанищата и флота“, затвърждава постоянното развитие на гимназията, след прехвърлянето й към Община Бургас и съвместните усилия за модернизация на материалната база и повишаване качеството на образованието в нея.