Бургас и Варна строят яхтени пристанища за над 11 млн. лв.

Морските гари в Бургас и Варна ще обслужват и собствениците на яхти.

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще похарчи 11 100 000 лева без ДДС за две нови яхтени пристанища и сервизна зона във Варна и Бургас, става ясно обществената поръчка за тяхното проектиране и строителство, обявена на 19 април.

Според техническите спецификации ще се изгражда система от понтони, свързани със съществуващата кейова конструкция, които ще бъдат фиксирани с котви и вериги. Освен това ще се построи и необходимата брегова и плаваща инженерна инфраструктура като ток, ВиК и противопожарна система, необходими за функционирането на яхтените зони. Новите пристанища трябва да дадат възможност за домуване на до 150 броя различни типове яхти. Най-много места ще има за лодките с дължина от 3 до 9 м, а най-малко (само 12 броя) са отредени за яхти от 20 до 25 м.

По план новата яхтената зона в Бургас ще се намира на пристанищния терминал "Изток", а яхтеното пристанище във Варна - в източната част на Морска гара. Сервизната зона за ремонт и поддръжка на по-малки яхти пък ще бъде изградена върху имот до канала, който разделя варненските квартали Аспарухово и Острова. Планираните яхтени пристанища трябва да бъдат готови за 9 месеца.

"Пристанищна инфраструктура" мотивира големия харч от над 11 млн. лв. с това, че има "отлични предпоставки за развитието на яхтинга, морските спортове и атракците, пътнически терминали за големи пътнически и круизни кораби". 

"Яхтингът е един от традиционните начини за възпитание на подрастващите в дисциплина, увереност и здравословен начин на живот. Също така се забелязва тенденция и засилващ се интерес към индивидуален морски туризъм с малки водни съдове, движещи се по индивидуални маршрути и програми", пише в обяснението към обществената поръчка. Очаква се да бъдат улеснени и собствениците на яхти, брокерите на яхти, компаниите за отдаване под наем на плавателни съдове и международните и национални посетители, управляващи яхти.

ИЗКУСТВЕН ОСТРОВ

Милионите за яхтените пристанища не са единствения разход, който правителството в оставка на Бойко Борисов прави в последния момент. Преди седмица бяха отпуснати като "неотложни" близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море.

Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния "Бор") в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка, пише "Дневник".

Възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областният управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ. След изграждането на острова компанията "Св. св. Константин и Елена" ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктра.