Ето какво ще се случи на Международния морски форум в Бургас 

Международният морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност”, който ще се състои в Конгресния център в Пристанище Бургас

на 25 юни, ще излъчва онлайн на живо в сайта на „Пристанище Бургас” ЕАД. Така, желаещите да проследят дискусиите, но не могат да присъстват ще имат тази възможност  да го направят на следния линк: https://port-burgas.bg/livestream

Форумът може да бъде проследен и на страницата на дружеството във Фейсбук.

Организатори на „Синьото бъдеще - наша отговорност” (The blue future - our responsibility / BeFOR) са „Пристанище Бургас” ЕАД, Българска асоциация на морските капитани и компанията „Shipposible” - морско застраховане и право. 

Той ще се проведе на 25 юни - Международен ден на моряка, чиято цел е да подчертае важността на моряшката професия и значението ѝ за световната търговия. Близо 20 български и чужди експерти приеха да участват с лекции, доклади и презентации.

Участниците във форума ще имат възможност да се насладят на атрактивна ветроходна демонстрация в акваторията на пристанището по време на обедната почивка. По случай Международния ден на Моряка малките състезатели в регата „Черноморец Бургас 2021“ ще участват в „Парад на ветрилата” в акваторията пред Конгресния център, след което ще се впуснат в състезателните гонки. 

Ветроходна регата се организира от яхтклуб „Черноморец Бургас” с подкрепата на Община Бургас, Пристанище Бургас и Българска федерация по ветроходство.

Форумът ще бъде съпътстван от благотворителна изложба, която ще бъде подредена във фоайето пред зала „Черноморие”. Младият бургаски художник Иван Сабрутов ще подреди свои картини. 

Авторът изяви желание при направени откупки на негови произведения да дари 30 % от стойността им за Съюза на моряците ветерани в Бургас. „За мен е чест да участвам в събитието и да дам своя принос”, категоричен е авторът. Сабрутов има няколко изложби в родния Бургас, в столицата и две в Германия.

В края на  събитието присъстващите ще имат възможност да изразят своята подкрепа към заключителния документ на форума за присъединяването на България към резолюцията на ООН, според която „моряците и другия морски персонал“, са признати за ключови работници (Резолюция А/75/L.37).

Желаещите участници ще могат да разгледат или да направят демонстрационно пътуване с първия у нас хибриден екокатамаран „МАВИ”.