Бургас посреща SeaDream II

Круизният кораб „SeaDream II” на едноименната компания SeaDream Yacht Club ще акостира на Морска гара Бургас в неделя - 26-ти септември. 

„Това е яхтинг, а не круиз” (It’s yachting, not cruising) е мотото на компанията. Корабите, с които оперират не са големи, а политиката на собственика е да се предоставя персонализирано отношение към нуждите на всеки от пасажерите. „SeaDream II” е по-близко до частна яхта, отколкото до оживен круизен кораб за масовите пазари. 

Атмосферата на борда е престижна, но без претенции, а менюто включва почти всичко от вино до хайвер. Лично обслужване на „SeaDream II” е приоритет за 95-членния екипаж, който обгрижва максимум 112 пътници. 

Атмосферата на борда е луксозна и спокойна, предразполагаща към релакс. Няма водни пързалки, авангардни забавления и късни нощни дискотеки, които са характерни за по-големите круизни кораби. 

Всички стаи за гости имат изглед към водата. Вечерите са организирани в салона или на открито. Басейн, СПА процедури, пиано бар и голф симулатор допълват услугите на борда. Гостите решават какво да направят или да не правят по време на ваканцията. 

Пасажерите са на възраст от 30 до 80 години, а пътуванията са насочени към приятелски или семейни компании. „SeaDream I” и „SeaDream II” обикновено избягват натоварените туристически маршрути, а изследват по-малко познати пристанища. От май до октомври плаванията се извършват в Средиземно море. От ноември до април двете мега-яхти кръстосват в Карибите. 

Пътуванията са с продължителност от 6 до 14 дни, като маршрутите са изключително разнообразни. SeaDream Yacht Club е семейна компания. Неин основател и собственик е Атле Бринестад (Atle Brynestad), чийто професионален път е свързан с круизните пътувания. Бринестад основава Seabourn Cruise Line през 1987 г., като е бил негов председател и главен изпълнителен директор през първите години. 

Той е бил председател на Cunard Line Ltd. и член на борда на Carnival Cruise Lines. SeaDream Yacht Club е създаден през 2001 г., а целта е да осигури непринудено яхтено пътуване на гостите, докато изследват най-невероятните дестинации в света. Посещението на „Seadream II” в Бургас е след няколкогодишно прекъсване на круизните пътувания, заради геополитически проблеми в Черно море и COVID_пандемията. 

Единадесетдневното пътуване започва на 21-ви септември от Пирея и включва посещение на остров Скиатос, Кавала в Гърция, остров Бозкаада и Гемлик /Турция/, Бургас /България/. След Бургас „Seadream II” се отправя към румънското пристанище Костанца, Одеса /Украйна/, Варна /България/ и ще приключи пътуването си в Истанбул /Турция/. На борда са 65 пасажери, преминали пълен ваксинационен цикъл /включително и екипажа/. 

Пътниците са предимно от САЩ /47 души/, но има представители на Великобритания, Канада, Норвегия, Германия, Дания и Швейцария. У нас гостите са заявили екскурзии до Несебър и Созопол. Екскурзоводите и водачите на автобуси също са ваксинирани, увериха от обслужващата туристическа компания. 

Следващото идване на мега-яхтата в Бургас е планирано за 3-ти октомври. Тогава корабът ще пристигне от Истанбул и след посещението си в Бургас е планувано да отплава към гръцките острови: Лемнос, Миконос, Милос, Хидра, Пирея (Атика). Очаквания добър сезон на круизните плавания през Морска гара Бургас за следващата 2022 година е планиран да стартира в средата на месец април и да продължи до края на октомври.