С европари ще бъде построен BG кораб за търсене и спасяване

България очаква еврофинансиране за проектиране и строителство на специализиран кораб за търсене и спасяване.

Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет във Варна, и Андрей Станев, капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на кораба Vera Su.

Плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 и проектът вече е включен в програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА „Морска администрация“.

„Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти“, поясни министърът.

Представителите на Технически университет, който беше активен партньор в спасителната акция на Vera Su, и Алексиев обсъдиха изготвянето на техническо задание за проектиране на плавателното средство.

По думите на Веселин Миланов университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност. От академичната институция заявиха готовност за създаване на магистърска специалност „Аварийно-спасителна дейност“, където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори.

За целта в момента се изготвя учебен план и се подготвя филм за операцията "Vera Su" с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, за да бъде показвана на студентите.

Investor.bg припомня, че търговският кораб Vera Su заседна на 20 септември край Яйлата, докато превозваше торове. В края на октомври беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба, който престоя заседнал край скалите 36 дни.