Край Бургас се провежда учението Бриз 2022

В българската акватория на Черно море се провежда ежегодното военно учение "Бриз". В него участват 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи

от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО, предава БТА.

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъстват днес на Деня за високопоставени гости и медии, който ще се проведе от 08.30 ч. до 13.00 ч. в акваторията на Бургаския залив.

Гостите ще могат да наблюдават хода на учението "БРИЗ 2022" от борда на фрегата "Верни" от състава на Военноморските сили на Република България.

Това е първото мащабно учение в Черно море след началото на войната в Украйна. Поради конфликта в северната част на Черно море и реалната опасност от свободно плуващи противокорабни мини в районите на учението са взети мерки за осигуряване безопасността на участниците. Военните кораби на  България и Румъния вече 5 месеца действат в такива условия, имат натрупан опит и са готови да приемат умерения риск.