Царевна акостира във Варна, разказват за ада в Мариупол

Корабът "Царевна", който повече от 8 месеца беше блокиран в пристанище Мариупол, акостира на пристанището във Варна.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът беше блокиран на пристанището.

"Да те обстрелват с бомби, да падат на 20 метра от теб. Месец и половина имаше постоянно престрелки в пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни", така капитан Павлов описа най-екстремалната ситуация от престоя на пристанището в Мариупол.

"Имаше пробойни, които не се отразиха на кораба, като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Дълги часове изкарвахме там. Нямаше проблеми с украинските власти", каза Павлов. 

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.