Корабите Van Oord на път за Бургас

Полупотопяем кораб Seaway Albatross е на път за България, за да достави две сплит хопер баржи Van Oord, Pieter Caland и Cornelis Lely, и багер-драгер Simson.

Плавателните съдове се транспортират до Бургас, където ще работят по проекта „Бургас Капитал Драгинг“.

Според Робърт Ли от Van Oord, поради предизвикателния период на изпълнение, проектът е взел решение да промени местоположението на товарене от Мукран, Германия, към защитен фиорд в Абенраа, Дания. Това доведе до перфектен работещ метеорологичен прозорец за операцията по товарене.

„Операцията по разтоварването мина много гладко благодарение на добрата подготовка, съвместната работа с опитни хора и наемането на подходящите поддържащи кораби с висока работоспособност и маневрен капацитет“, каза Робърт Ли.

Cosmos Van Oord, съвместно дружество на Cosmos Shipping и Van Oord, спечели договор за драгиране за развитието на пристанище Бургас, най-голямото пристанище в България.

Това стана през ноември 2023 г.

Проектът е част от изграждането на ново дълбоководно кейово място на терминал Бургас-Запад в Пристанище Бургас. Това ще създаде специална пристанищна зона за обработка и съхранение на контейнери и ще въведе екологични методи за ефективно прехвърляне на товари между кораби и железопътни линии в двете посоки.

Обхватът на работа на Van Oord включва драгиране на пристанищната зона до необходимата дълбочина от 15,5 метра. Общо около 1,5 милиона кубически метра глина ще бъдат драгирани с багер-драгер. Очаква се работите да приключат през 2024 г.

Новото кейово място ще бъде изградено за приемане на последно поколение контейнеровози с газене до 14,5 метра и вътрешен обем до 80 000 бруто регистрационни тона. Това ще позволи на пристанището да разшири дейността си на фона на нарастващото търсене от страна на индустрията за товарни превози в Югоизточна Европа.