Пристанище Бургас чества 120 години

Първото съвременно българско пристанище ще отбележи 120 години от откриването му за търговско корабоплаване. Началото на тържественото честване ще бъде поставено на 18 май 2023г. – четвъртък.

В празничния ден от 12:00 часа ще се проведе церемония по валидиране на тематична пощенска марка - „120 години Пристанище Бургас”. 

Автор на филателното издание е ректорът на националната художествена академия проф. Георги Янков. Валидирането ще се състои в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена академия в „Магазия 1”. На мястото от „Български пощи” разкриват временен пощенски пункт, което ще даде възможност на желаещите да си закупят от юбилейната марка.

По време на тържеството ще бъдат открити две изложби, които представят исторически моменти свързани с бургаското пристанище. Експозицията на картини от фонда на „Пристанище Бургас” ЕАД ще бъдат подредени в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена галерия - Бургас. Повечето от творбите са на повече от 50 години, а някои от началото на 20-ти век. 

Пристанището ще покаже картини на почетните граждани на Бургас - Дамян Заберски и Виолета Масларова, и на първия председател на дружеството на бургаските художници Петко Задгорски. Сред авторите, чиито творби ще бъдат изложени са още Дион Дионисиев, Митко Чепанов, Генчо Митев, Лалка Анчева, созополския художник Янис Хрисопулос, бургаския маринист Йордан Маринов и др.

Интересна е картината, която показва тежкия труд на докерите в пристанището в началото на 20-ти век от Петко Манчев Джуджев. Авторът е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка. 

Сред новите придобивки на пристанището са платна на съвременния американо-френски импресионист Дуайв /Gene Duaiv/ и на доц. Димо Колибаров, директор на филиала на НХА-Бургас. Подбраните картините са предимно с морска и пристанищна тематика, а голяма част от авторите са свързани с Бургас – родени, живели и творили в морския град. Експозицията по случай празника на Пристанище Бургас ще бъде отворена за посещения в периода 18 май - 24 май 2023 г. от 10:00 до 16:00 часа.

Втората изложба е външна и е подредена на Вълнолома, срещу „Магазия 1”. Тя е посветена на строителството, развитието и промени в бургаския порт. Върху 32 пана са представят моменти от издаването на Указа на княз Фердинанд за построяването му, откриването, строителството на новите терминалите до на най-атрактивната му част - Зоната за обществен достъп. 

При съставянето на изложбата са ползвани материали от книгата „110 години Пристанище Бургас” на Катя Корудерлиева - Стоянова, архивни снимки, снимки собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД и ДП „Пристанищна инфраструктура”, авторски снимки на фотографите: Венелин Тодоров, Жечо Планински, Йордан Димов.

За доброто настроение на гостите на тържеството в празничния ден ще се погрижат от вокалната група на ПГЧЕ „Васил Левски”- Бургас, с музикален педагог Илияна Мелникова и талантливите деца Лора Карагинева, Симона Ходулова и Вениамин Атанасов от Арт център „Точно време” с ръководител Женя Лалчева.

Всички събития през настоящата година в Пристанище Бургас са посветени на кръглата годишнина от откриването му.